Pri náletoch v Sýrii zomrelo viac ako 50 ľudí vrátane desiatich detí

Pri náletoch v Sýrii v utorok zahynulo vyše 50 ľudí. Bomby dopadli na severozápadnú provinciu Idlib, kde prišlo o život päť osôb, aj na východnom Ghúte pri Damasku, kde zahynulo 47 civilistov, vrátane desiatich detí. Informovala o tom exilová organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR).

06.02.2018 11:42 , aktualizované: 18:21
Sýria, Damask, IS, boje, nálety, obete Foto:
Jeden zo zdravotníkov nesie svojho zraneného syna po vládnych leteckých náletoch na predmestí Damasku.
debata (19)

Podľa SOHR sú medzi obeťami v Ghúte tiež deti. Pri nálete bolo tiež niekoľko osôb zranených. „Mŕtvych môže byť viac, pretože ľudia sú ešte pod troskami a niekoľko ranených je v kritickom stave,“ povedal šéf SOHR Rami Abdar Rahmán. Neskôr spresnil, že v sutinách je najmenej 19 ľudí. Mnohí zo zranených sú vraj v kritickom stave.

Sýrske vojenské lietadlá podľa SOHR útočili na Haraštu, Dumu a Hamúriju, čo sú miesta ležiace severovýchodne od Damasku.

Východný Ghút je poslednou oblasťou v blízkosti metropoly, ktorú už ovládajú oponenti vlády. Od roku 2013 ju obliehala armáda. S dôsledkami obliehania sa stretlo 400 000 ľudí, ktorí v tejto oblasti žijú.

Z Idlibu je hlásený nálet na mestečko Tarmalá, kde bolo podľa SOHR zabitých päť osôb. Idlib je posledným útočiskom odporcov sýrskej vlády a islamských radikálov. Sýrska armáda bojuje od decembra o južný Idlib, aby získala prístup k strategickej dopravnej tepne medzi severom krajiny a Damaskom. Panujú obavy, že sú do bojov znovu nasadzované aj chemické zbrane.

Sýrsku armádu podporuje jej spojenec Rusko. To podľa agentúry Reuters v Idlibe zintenzívnilo nálety po sobotňajšom incidente, pri ktorom bolo zostrelené ruské lietadlo a jeho pilot zabitý. Od nedele v tejto oblasti zahynulo podľa agentúry AP 28 osôb.

Ruská armáda v utorok oznámila, že požiadala Turecko, aby jej pomohlo získať trosky lietadla. Chce tak zistiť, akou zbraňou bolo zostrelené. Podľa niektorých ruských médií mohla strela pochádzať z Ukrajiny alebo USA.

Situáciu komplikuje prítomnosť tureckej armády pri severnej sýrskej hranici s Tureckom. Sýrska armáda nanovo umiestnila k hranici v provinciách Halab a Idlib novú protivzdušnú obranu.

„Pokrýva oblasť severnej Sýrie a zahrnie (oblasť) Afrín, kde turecké lietadlá podporujú pozemné operácie tureckej armády a Slobodnej sýrskej armády,“ citoval Reuters svoj zdroj. Turecká armáda v utorok oznámila, že prišla na severe Sýrie o jedného vojaka, keď sa tam Turci snažili zriadiť ďalšie monitorovacie pos­ty.

Zástupca OSN v utorok vyzval na okamžité ukončenie bojov v Sýrii

Turci sa sústreďujú na boj proti kurdským milíciám v pohraničnom Afríne. Neďaleko, v Manbidži, pôsobia tiež americkí vojaci, ktorí sú spojencami Kurdov v boji proti islamským radikálom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok americké jednotky vyzval, aby sa z Manbidžu stiahli. Obvinil USA, že ich záujmy v Sýrii smerujú proti Turecku, Iránu a tiež Rusku.

„Spojené štáty tvrdia, že posielajú na boj proti Islamskému štátu 5000 nákladných áut a 2000 nákladných lietadiel; tomu neveríme. Znamená to, že ste zameraní proti Turecku, Iránu a asi tiež Rusku,“ povedal Erdogan na adresu USA.

Turecká armáda oznámila, že v bojoch v Afríne od ich začatia zabila, zranila alebo zajala 970 členov kurdských milícií a Islamského štátu.

Zástupca OSN v utorok vyzval na okamžité ukončenie bojov v Sýrii, aby bolo možné pokračovať v humanitárnych operáciách. Podľa OSN kvôli bojom v Idlibe odišlo zo svojich domovov okolo 200 000 ľudí. Zástupca OSN v utorok povedal, že ak majú humanitárne operácie v Sýrii pokračovať, musí boje okamžite prestať. Podľa OSN v mnohých častiach Sýrie panuje humanitárna kríza, ktorá môže mať vážne dôsledky.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Sýria #nálety #Idlib #biele helmy