Poľský prezident Duda podpísal kontroverzný zákon o holokauste

Poľský prezident Andrzej Duda v utorok večer podpísal kontroverzný zákon, podľa ktorého má byť trestné hovoriť o vine Poliakov za holokaust, či používať termín "poľské koncentračné tábory".

06.02.2018 12:26 , aktualizované: 07.02.2018 06:04
poľsko, prezident, andrzej Duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda.
debata

Duda však už predtým vyhlásil, že zároveň sa obráti na Ústavný súd, aby zákon ešte raz preskúmal. To pozorovatelia označujú za nezvyčajné a niektoré poľské médiá hovoria o prezidentovej hre na dve strany.

Opozičná Občianska platforma (OP) Dudu obvinila z toho, že jeho taktika, v rámci ktorej zákon najprv podpísal a následne sa s ním chce obrátiť na Ústavný súd, je len hrou, keďže Ústavný súd, ovládaný vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), zákon aj tak odobrí. Podľa Slawomira Neumanna, predsedu parlamentného klubu OP, prezident „podľahol tlaku zo strany nacionalistov a antisemitov“ a „zhoršil diplomatickú krízu“ medzi Poľskom a Izraelom.

Poľsko už v pondelok prekvapivo zrušilo plánovanú návštevu izraelského ministra školstva Naftaliho Bennetta, ktorý mal tento týždeň do Varšavy pricestovať práve v súvislosti s kauzou okolo zákona o holokauste. Poľskú vládu nahnevalo jeho tvrdenie, že počas druhej svetovej vojny sa aj niektorí Poliaci dobrovoľne podieľali na vyvražďovaní Židov.

Podľa Bennetta sa nijako nedá spochybňovať fakt, že hoci tisícky Poliakov počas druhej svetovej vojny Židom pomáhali, mnohí iní Poliaci sa zas podieľali na ich prenasledovaní. „Mnohí Poliaci po celej krajine prenasledovali, udávali alebo aktívne sa podieľali na vyvraždení vyše 200-tisíc Židov počas holokaustu a aj po ňom,“ vyhlásil Bennett.

Duda vo svojom vyhlásení v prezidentskom paláci vo Varšave uviedol, že „Poliaci sa na holokauste nepodieľali žiadnym systémovým spôsobom. Všetci to vieme“. Pripomenul, že v čase druhej svetovej vojny „štátne inštitúcie (v Poľsku) nefungovali“, keďže Poľsko bolo okupované Nemeckom. Bol tu podzemný štát a Krajinská armáda, ktorá bojovala proti nacistom, dodal Duda.

Obdobie, keď „nemeckí nacisti budovali na našom území vyhladzovacie tábory“, označil Duda za „najtemnejšie obdobie“ v dejinách krajiny. „Je to pre nás bolestivé,“ uviedol Duda a pripomenul, že vo vyhladzovacích táboroch zomrelo šesť miliónov obyvateľov Poľska, medzi nimi tri milióny ľudí židovského pôvodu.

Duda konštatoval, že novelizácia zákona o Ústave národnej pamäti (IPN) vyvolala mnoho diskusií – hovorilo sa o nej aj počas jeho vlaňajšej návštevy v Izraeli. Zdôraznil, že „budovanie dobrých vzťahov so židmi mu leží na srdci“.

Podľa Dudu Poľsko vyhovelo požiadavke, aby ustanovenia novely zákona nebránili umeleckej a vedeckej činnosti.

Novelu zákona o Ústave národnej pamäti (IPN), ktorá trestá pripisovanie zodpovednosti za holokaust Poliakom, schválil Senát 1. februára.

Návrh zákona vyvolal diplomatický spor medzi Izraelom a poľskou vládou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ho prirovnal k pokusom o prepisovani­e dejín.

Balík zmien v zákone o IPN stanovuje tri roky väzenia za používanie slovného spojenia „poľské tábory smrti“ a ďalšie termíny, ktoré možno interpretovať ako pokus pripisovať Poliakom spoluvinu za zločiny nacistického Nemecka, vrátane genocídy európskych židov.

V reakcii na poľský zákon izraelský parlament v piatok v prvom čítaní prijal návrh zákona, počítajúci s piatimi rokmi väzenia pre osoby, ktoré sa pokúsia „poprieť alebo spochybniť vinu pomáhačov nacistov pri páchaní zločinov na židoch“.

USA vyjadrili sklamanie, že poľský prezident podpísal zákon

Spojené štáty vyjadrili v utorok sklamanie nad tým, že poľský prezident Andrzej Duda podpísal novelu zákona, ktorý trestá pripisovanie zodpovednosti za holokaust Poliakom.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson uviedol vo vyhlásení, že nový zákon „nepriaznivo ovplyvňuje slobodu prejavu a vedecké bádanie“.

Tillerson vo vyhlásení dodal, že „slovné spojenia ako ‚poľské tábory smrti‘ sú síce bolestné a mylné“, ale najlepšie je brániť sa proti nim „otvorenou debatou, vedeckým skúmaním a vzdelávaním“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #zákon #holokaust #podpis #Andrzej Duda #IPN