Súd s Abdeslamom má pokračovať vo štvrtok už bez neho

Súdny proces v Bruseli so Salahom Abdeslamom, jediným zachráneným podozrivým z teroristických útokov z novembra 2015 v Paríži, bude pokračovať vo štvrtok bez prítomnosti obžalovaného. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním na predsedu súdu.

06.02.2018 14:19
Salah Abdeslam Foto:
Salah Abdeslam na kresbe zo súdnej budovy.
debata (4)

„Salah Abdeslam informoval súd, že sa nechce zúčastniť prejednávania vo štvrtok 8. februára,“ uviedol predseda súdu Luc Hennart v komuniké.

Na štvrtok bolo rokovanie súdu odročené po pondelkovom zahájení procesu v belgickej metropole, kam Abdeslama eskortovali z francúzskej väznice. Na bruselsom súde čelí dvadsaťosemročný Francúz marockého pôvodu obžalobe zo streľby na bruselských policajtov pri zatýkaní v marci 2016.

Podobne ako pri výsluchoch u vyšetrovateľov odmietol vypovedať. Prokurátorka žiada pre Abdeslama a pre jeho spoločníka 20 rokov odňatia slobody.

Spolu s Abdeslamom je v Bruseli súdený ďalší islamista, dvadsaťštyriročný Tunisan Sofiane Ayara.

Bruselský proces je považovaný za istú predohru pred súdom vo Francúzsku. Abdeslam sa totiž podľa vyšetrovateľov podieľal na teroristických útokoch v Paríži zo 13. novembra 2015, pri ktorých zahynulo 130 ľudí.

Na rozdiel od svojho brata i ďalších členov teroristickej bunky pri atentáte nebol zabitý ani nespáchal samovraždu, ale odišiel z Paríža do Bruselu. Niekoľko mesiacov sa potom úspešne skrýval.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #súdny proces #Belgicko #Salah Abdeslam #útok v Paríži