Rakúsky návrh o prídavkoch na deti je proti právu únie, zhodli sa Korčok a Szijjártó

Európski občania, ktorí v Rakúsku platia rovnaké odvody ako Rakúšania, by mali dostávať aj rovnaké prídavky na deti. V utorok sa na tom zhodli štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Ivan Korčok a šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

06.02.2018 15:32
Péter Szijjártó, Ivan Korčok Foto: ,
Na snímke sprava maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok.
debata (2)

„Ak naši občania, ktorí legálne pracujú v Rakúsku, platia odvody, potom nevidíme dôvod, aby príjmy, ktoré im patria ako každému rakúskemu občanovi, boli indexované,“ vyhlásil Korčok. „Potom by teoreticky mohla byť na mieste indexácia odvodov, ale o tomto pravdepodobne Rakúsko hovoriť nebude chcieť,“ dodal.

Maďarský minister doplnil, že keď chcelo podobné opatrenie zaviesť Spojené kráľovstvo, Európska komisia zakročila. Korčok a Szijjártó preto očakávajú, že to spraví aj tentoraz. „Je to v prvom rade právny problém,“ myslí si Korčok.

Nová rakúska vláda zložená z ľudovcov (ÖVP) a slobodných (FPÖ) chce znížiť prídavky na deti žijúce v zahraničí. Rakúska ľudová strana (ÖVP) sa už v predchádzajúcej červeno-čiernej vláde vyslovila za prispôsobenie prídavkov životným nákladom v príslušných krajinách, čo sa však nepresadilo z dôvodu pochybností o zlučiteľnosti s legislatívou EÚ. Nová vláda teraz hľadá riešenie, ktoré by jej neodporovalo.

Podľa posledných údajov ministerstva rodiny v roku 2016, keďže čísla za rok 2017 ešte nie sú dispozícii, dostali rodičia detí žijúcich v zahraničí na prídavkoch 273 miliónov eur. V prípade úpravy týchto prídavkov by Rakúsko mohlo ušetriť 114 miliónov eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #prídavky na deti