Zatykač na Assangea ostáva v platnosti, rozhodol súd

Britský súd v utorok rozhodol, že zatykač na zakladateľa stránky WikiLeaks Juliana Assangea, ktorý sa už viac ako päť rokov ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, zostáva v platnosti. Informovala o tom agentúra AP.

06.02.2018 16:26
Julian Assange Foto:
Julian Assange.
debata (1)

Sudkyňa Emma Arbuthnotová odmietla žiadosť Assangeových právnikov o zrušenie britského zatykača. Právnici argumentovali, že vo Švédsku ho už nechcú vypočúvať. „Nie som presvedčená, že zatykač by mal byť stiahnutý,“ povedala sudkyňa právnikom, novinárom a Assangeovým priaznivcom na londýnskom Westministerskom magistrátnom súde.

Verdikt súdu znamená, že britská polícia môže Assangea stále zatknúť, ak sa rozhodne opustiť ekvádorskú ambasádu.

Ekvádor poskytol 46-ročnému Austrálčanovi politický azyl po tom, ako v júni 2012 našiel útočisko na ekvádorskom veľvyslanectve v britskej metropole. Quito mu poskytlo ochranu preto, že mu vtedy v súvislosti s údajným znásilnením hrozilo vydanie na stíhanie do Švédska. Zároveň mu hrozilo aj vydanie zo Švédska do USA, kde by ho zrejme čakal prísny trest v spojitosti so zverejňovaním amerických tajných dokumentov na stránke WikiLeaks.

Švédsko nakoniec stíhanie voči Assangeovi zastavilo, ale Assange zostáva na veľvyslanectve, lebo mu v Británii stále hrozí zatknutie pre porušenie podmienok kaucie.

Ekvádor nedávno v snahe vyriešiť túto patovú situáciu udelil Assangeovi občianstvo. Zároveň požiadal Britániu, aby mu udelila štatút ekvádorského diplomata, ktorý by mu umožnil bezpečný odchod. Londýn však túto žiadosť zamietol.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange #zatykač