Zemetrasenia na Taiwane spôsobili smrť najmenej desiatich ľudí a 258 je zranených

V sutinách zničených budov v meste Chua-lien na Taiwane, ktorý v utorok postihlo zemetrasenie, záchranári v stredu pátrajú po desiatkach nezvestných. Najmenej desať ľudí pri zemetrasení zomrelo, 258 osôb bolo zranených a ďalších 58 je nezvestných, informovali miestni hasiči. Pôvodné odhady uvádzali až 150 nezvestných. Medzi zranenými sú aj dvaja občania Česka; ich zranenia nie sú vážne. Pápež František uviedol, že sa modlí za mŕtvych a zranených.

06.02.2018 19:43 , aktualizované: 08.02.2018 07:23
Taiwan zemetrasenie Foto: ,
Na snímke budova, ktorá sa zrútila v dôsledku silného zemetrasenia s magnitúdou 6,4, 7. februára 2018 v taiwanskom meste Chua-lien. Zemetrasenie zaznamenali približne 20 kilometrov od východného pobrežia ostrova a v hĺbke 7,8 kilometra.
debata

Zemetrasenie malo silu 6,4 stupňa, jeho epicentrum bolo 22 kilometrov severovýchodne od Chua-lien. Ohnisko otrasov bolo v hĺbke jedného kilometra.

V Chua-lien žije zhruba 100-tisíc ľudí. Ulice mesta sú prepadnuté, bez vody sa ocitlo okolo 40-tisíc domácností a asi 1 900 domácností bolo bez elektrickej energie. Dodávky vody a elektriny sa postupne obnovujú. Školy a kancelárie zostali v dôsledku katastrofy zatvorené.

Postihnuté mesto v stredu navštívila prezidentka Cchaj Jing-wen. Pomoc Taiwanu ponúkla Čína. Čínsky úrad pre záležitosti Taiwanu oznámil, že Peking je „ochotný vyslať záchranný tím na Taiwan“.

Úrady varovali, že v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov môžu ostrov zasiahnuť následné otrasy so silou najmenej piatich stupňov. Menšie otrasy desili obyvateľov postihnutej oblasti celú stredu a mnohí ľudia si kvôli nim netrúfli vrátiť sa do svojich domovov.

Druhé zemetrasenie

Taiwan v stredu postihlo už druhé zemetrasenie za posledných 24 hodín, otrasy so silou 5,7 stupňa zasiahli rovnako ako v utorok východnú časť ostrova. Podľa amerického geologického ústavu sa ohnisko slabšieho zemetrasenia nachádzalo 21 kilometrov severovýchodne od mesta Chual-lien v hĺbke 11 kilometrov. Podrobnosti o škodách zatiaľ jasné nie sú.

Zemetrasenie so silou 5,0 až 5,9 stupňa môže spôsobiť veľké škody zle postaveným budovám v malej oblasti a drobné zničenia dobre postaveným domom.

V meste Chua-lien sa podľa dostupných informácií zrútilo niekoľko budov vrátane hotelov či vojenskej nemocnice. Členovia záchranných tímov mnohokrát holými rukami trosky zrútených budov prehľadávajú.

„Toto je najhoršie zemetrasenie v histórii Chua-lien, alebo aspoň počas posledných 40 rokov, čo som na svete,“ povedal dobrovoľník Jang Si-chua. „Nič podobné sme tu nikdy nemali, nikdy sa tu nezrútila žiadna budova. A navyše sa neustále triasli, všetci boli hrozne vydesení. Bežali sme na voľné priestranstvá,“ do­dal.

V jednom z poškodených hotelov v stredu záchranári pracovali na vyslobodení dvoch zamestnancov, ktorí s nimi spod sutín komunikovali. Jedného z nich sa nakoniec podarilo vyslobodiť živého, druhého ale vytiahli mŕtveho.

Medzi zranenými sú Číňania, Japonci, Singapurci, Juhokorejcania a tiež dvaja Česi. Z videa agentúry Reuters je zrejmé, že na cestách sú veľké trhliny. Záchranné práce sa teraz sústreďujú na veľmi poškodenú 12-poschodovú obytnú budovu, ktorá sa nakláňa nad zemou v uhle asi 40 stupňov.

Medzi zranenými boli aj dvaja občania Českej republiky

Zástupca českej Ekonomickej a kultúrnej kancelárie v metropole ostrova Tchaj-pej Václav Jílek v stredu pre ČTK povedal, že medzi zranenými boli aj dvaja občania Českej republiky. „Boli ošetrení vo vojenskej nemocnici v Chua-lien,“ povedal Jílek s tým, že s Čechmi je v kontakte české zastúpenie.

Podľa Jílka zranení Česi bývali v Chua-lien v hoteli, ktorý bol medzi budovami, ktoré sa čiastočne zrútili. „Boli za pomoci záchranárskych tímov zachránení a bola im poskytnutá lekárska pomoc v blízkej nemocnici,“ uviedol.

„Po dohode s oboma občanmi Českej republiky očakávame, že v priebehu niekoľkých hodín dorazia do Tchaj-peja, kde s nimi budeme vybavovať ďalšie potrebné náležitosti spojené so situáciou, v ktorej sa ocitli,“ dodal.

Taiwan často postihujú zemetrasenia, pretože leží v seizmicky aktívnej oblasti. Väčšinou ale spôsobí pomerne malé škody. V septembri 1999 však ostrov zasiahli otrasy so silou 7,6 stupňa, ktoré pripravili o život 2 400 ľudí. Zničených alebo poškodených bolo vtedy na 50 000 budov.

Zemetrasenie nastalo v utorok krátko pred polnocou a vzniklo v plytkej hĺbke. Spôsobilo, že v najhoršie zasiahnutom okrese Chua-lien sa zrútili a nebezpečne naklonili najmenej štyri budovy. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Videozáznamy a fotografie zachytávali niekoľko stredne veľkých budov, nakláňajúcich sa v ostrých uhloch, takže ich najnižšie poschodia boli rozdrvené a zostali z nich len kopy betónu, rozbitého skla, ohnutých železných trámov a ďalších trosiek. Bolo vidieť hasičov, ktorí liezli po rebríkoch opretých o okná, aby sa tak dostali k obyvateľom uviaznutým vo vnútri bytov.

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen ubezpečila verejnosť, že úrady podniknú všetky možné kroky, aby našli živých ľudí. Na svojom oficiálnom účte na Facebooku uviedla, že v stredu pricestovala do okresu Chua-lien, aby preverila záchranárske práce.

Podľa miestnych médií sa nakláňa aj hotel známy ako Beautiful Life.

Jednou z piatich mŕtvych obetí je 60-ročná zamestnankyňa hotela Marshal v meste Chua-lien – zomrela, keď sa preborilo prízemie. Ďalší človek, 66-ročný muž, prišiel o život v obytnej budove, napísala agentúra DPA.

Keďže otrasy pokračovali celú noc, obyvateľov nasmerovali do útočísk, napríklad na novopostavený bejzbalový štadión, kde im úrady poskytli lôžka a teplé jedlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Taiwan