Macedónske letisko i diaľnica prídu o Alexandra Veľkého v názve, rozhodla vláda

Macedónska vláda rozhodla v Skopje o premenovaní medzinárodného letiska v hlavnom meste krajiny, ako aj diaľnice spájajúcej macedónsku metropolu s macedónsko-gréckou štátnou hranicou, ktoré už po zmenách nenesú meno Alexandra Veľkého.

06.02.2018 21:07 , aktualizované: 21:44
debata (14)

Podľa slov hovorcu macedónskej vlády Mileho Bošnjakovského ponesie vzdušný prístav v Skopje názov Skopje International Airport (Medzinárodné letisko Skopje) a spomínaná diaľnica bude mať názov Prijatelstvo.

Macedónsky premiér Zoran Zaev prisľúbil tieto ústretové kroky predsedovi gréckej vlády Alexisovi Tsiprasovi, a to 24. januára pri ich stretnutí počas Svetového ekonomického fóra v švajčiarskom Davose.

Grécke ministerstvo zahraničných vecí rozhodnutie macedónskej vlády privítalo. Grécky rezort diplomacie to označil za pozitívny krok a vyjadril nádej, že sa ním začne nová kapitola vo vzťahoch oboch štátov a národov.

Využívanie mena macedónskeho panovníka vnímali v Grécku ako „provokáciu“ a „prevzatie gréckej histórie“ majoritne slovanským Macedónskom.

Kauza zaťažuje už viac ako štvrťstoročie bilaterálne vzťahy oboch krajín a Grécko v dôsledku nej vetuje vstup Macedónska do Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie (EÚ).

Macedónsko využíva dočasne – kým sa spor úplne nevyrieši – so súhlasom gréckej strany názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM), pod ktorým túto krajinu v roku 1993 prijali aj do Organizácie Spojených národov.

Zmení názov aj samotné Macedónsko?

Macedónsko je pripravené pripojiť k svojmu názvu geografické prídavné meno v snahe o urovnanie sporov s Gréckom, ktoré komplikujú vyhliadky tejto bývalej juhoslovanskej republiky na vstup do EÚ i NATO. Vyhlásil to v utorok macedónsky premiér Zoran Zaev, ktorého citovala agentúra Reuters.

Macedónsko prijali do Organizácie Spojených národov (OSN) v roku 1993 pod provizórnym označením Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM), pretože Grécko namietalo voči jednoslovnému názvu, ktorý podľa neho implikuje územné nároky krajiny na rovnomennú grécku provinciu.

„Bol by som rád, ak by vyjednávania (s Gréckom) uspeli. Sme pripravení pripojiť k názvu krajiny geograficky vymedzujúce prídavné meno,“ povedal Zaev novinárom v macedónskom hlavnom meste Skopje. Premiér na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose v januári prisľúbil rýchle vyriešenie tohto sporu.

Väčšina krajín označuje tento štát, ktorý vyhlásil nezávislosť od bývalej Juhoslávie v roku 1991, ako Macedónsko. Podľa diplomatov by mohli byť pre obe strany akceptovateľné výrazy Severné Macedónsko, Nové Macedónsko či Horné Macedónsko.

Grécko požaduje, aby si susedná krajina zmenila svoj názov, pretože rovnako sa nazýva aj najväčšia grécka provincia. Masy Grékov vyjadrili v uliciach, a väčšina respondentov i v prieskumoch verejnej mienky, že sú proti kompromisnému riešeniu sporu okolo názvu susednej krajiny, v ktorom by sa podľa ich názoru vôbec nemal objaviť termín Macedónsko.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #diaľnice #letisko #Macedónsko #zmena mena