Spojené štáty stojí misia v Afganistane 45 miliárd dolárov ročne

Operácie americkej armády v Afganistane stoja ročne daňových poplatníkov 45 miliárd dolárov. Pri vypočutí v zahraničnom výbore amerického Senátu to v utorok vyhlásil Randall Schriver z amerického ministerstva obrany. Americkí vojaci bojujú v ázijskej krajine sedemnásty rok.

07.02.2018 01:00
debata (20)

Päť miliárd dolárov vynakladá Pentagon na podporu afganskej armády, 13 miliárd ročne stojí financovanie amerických operácií v krajine. Zvyšok je určený na financovanie armádnej logistiky, hospodárska pomoc má ročnú hodnotu 780 miliónov dolárov. V Afganistane je teraz nasadených 16 000 amerických vojakov.

Výcvik vojakov Afgánskej národnej armády (ANA)... Foto: Reuters, OMAR SOBHANI
kabul, vojak, vojaci, afganistan, vycvik Výcvik vojakov Afgánskej národnej armády (ANA) v tábore pri Kábule.

Ročné výdavky sú podstatne nižšie, než v rokoch 2010 až 2012, keď v Afganistane bojovalo až 100 000 Američanov, povedal Schriver. Vtedy Pentagon na afganské operácie dostával ročne vyše 100 miliárd dolárov.

Námestník amerického ministra zahraničia John Sullivan na vypočutí vyhlásil, že situácia v Afganistane „nie je ružová“. Spojené štáty podľa neho „presadzujú politiku, ktorej veria a ktorej sa budú držať“. USA sa usilujú dosiahnuť mierové rozhovory medzi kábulskou vládou a Talibanom, povedal diplomat.

Oregonský senátor Jeff Merkley sa počas vypočutia posťažoval, že americká verejnosť každý druhý rok počuje vyhlásenie o novej etape afganskej vojny. Poukázal na korupciu a nefunkčnosť afganskej vlády i armády. Nádej USA, že vojenským tlakom prinúti Taliban rokovať, sú podľa Merkleyho nerealistické.

„Prečo by mal chcieť Taliban politické urovnanie? Veď kontroluje väčšie územie ako v roku 2011,“ vyhlásil senátor.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA