Sneh zasypal Paríž, metropolitná oblasť sa borí s problémami

Výdatné sneženie od utorka večera paralyzuje dopravu na mnohých miestach v metropolitnej oblasti Paríža, kde žije okolo 12 miliónov ľudí. Mnohí z nich mali problém dostať sa do práce alebo dopraviť svoje deti do školy. Uviedol to v stredu spravodajský web France Info.

07.02.2018 10:18
Paríž, sneh Foto:
Hlavné mesto Francúzska pokryla snehová prikrývka.
debata (1)

Podľa služby Météo-France v Paríži od utorka večera napadlo 12 centimetrov snehu a v niektorých oblastiach Ile-de-France až 20 centimetrov. Druhý stupeň varovania pred snežením, mrazom a poľadovicou vyhlásili v stredu v celkovo 25 departementoch Francúzska.

Železničná spoločnosť SNCF v stredu upozornila cestujúcich na veľké meškanie svojich vlakov a vyzvala ich, aby sa na cestu vydávali len v nutných prípadoch. V Paríži a okolí sú problémy aj v prímestskej doprave, v sieti vlakov RER, ako aj na električkových tratiach. Autobusová doprava tiež kolabuje.

Letecká doprava na parížskych letiskách zatiaľ funguje v obvyklom režime, len s malými meškaniami.

Veľké problémy v parížskej oblasti sú v cestnej doprave, kde je nedostatok snežných pluhov. Okrem toho mnohí vodiči jazdia autami s letnými pneumatikami.

Hlavné mesto Francúzska pokryla snehová...
Hlavné mesto Francúzska pokryla snehová...
+3Hlavné mesto Francúzska pokryla snehová...

V noci na stredu sa na cestách v okolí Paríža vytvorili kolóny v celkovej dĺžke okolo 700 kilometrov. Kvôli snehu na cestách počas noci uviazli posádky stoviek áut. Úrady v regióne otvorili niekoľko centier, aby prichýlili ľudí v núdzi. Spoločnosť SNCF musela v noci na stredu v Paríži poskytnúť ubytovanie približne 700 svojim klientom, ktorých vlaky kvôli sneženiu nevypravili.

Ministerstvo vnútra vo svojom vyhlásení zo stredy rána vyzvalo motoristov z Ile-De-France, aby sa vlastným autom na cesty vydávali len v nevyhnutných prípadoch. Situáciu na cestách v oblasti Ile-de-France označilo za „veľmi komplikovanú“ a „výnimočnú“. Francúzske médiá uvádzajú, že toľko snehu v oblasti nenapadlo od roku 1987.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #sneh #zima