Filipíny poslali odkaz skorumpovaným úradnikom: Zničili niekoľko luxusných áut

Dovedna 30 pašovaných luxusných áut dala v stredu buldozérmi zničiť filipínska vláda. Takýmto gestom chcela jasne varovať pašerákov i ďalších skorumpovaných úradných činiteľov, informovala agentúra DPA.

07.02.2018 12:15
buldozér, autá, filipíny Foto:
Buldozér v akcii.
debata

Na demolácii dvadsiatky vozidiel v hodnote takmer milióna eur, ktorá prebehla v areáli colného úradu v Manile, sa osobne zúčastnil aj filipínsky prezident Rodrigo Duterte. Desiatku ďalších áut simultánne zničili v prístavných mestách Cebu a Davao.

Colný úrad, ktorý na Filipínach spadá pod ministerstvo financií, predával v minulosti zhabané pašované autá na dražbách, vďaku čomu získaval do štátnej kasy finančné prostriedky.

Prezident Duterte však oznámil, že jeho vláda nebude dražiť takéto vozidlá, ktoré aj tak na aukciách mohli kupovať len kriminálnici. A tých na takéto dražby upozorňovali skorumpovaní úradní činitelia.

„Tento druh pokútneho obchodu tu prebiehal znovu a znovu, a znovu, po celé stáročia. To musí prestať,“ povedal Duterte v prejave po demolácii.

Medzi zničenými luxusnými vozidlami boli podľa colného úradu autá značiek Lexus, BMW, Mercedes Benz, Audi, Jaguar či Corvette Stingray. Zhabané autá boli na Filipíny pašované z Hongkongu, USA i Spojených arabských emirátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #pašovanie #odkaz #demolácia