Katalánski separatisti sú ochotní kvôli Puigdemontovi zmeniť zákon

Katalánski separatisti majú plán, ako uviesť do úradu predsedu katalánskej vlády Carlesa Puigdemonta. Podľa nich by mal regionálny parlament už budúci týždeň zmeniť zákon tak, aby sa kandidát mohol o úrad uchádzať na diaľku. Informujú o tom katalánske médiá s odvolaním sa na hovorkyňu koalície Spoločne pre Katalánsko Elsu Artadiovú.

07.02.2018 14:02
Puigdemont Foto: ,
Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont.
debata (3)

Puigdemont je teraz v Belgicku, kam vlani v októbri ušiel kvôli trestnému stíhaniu za vzburu. V Španielsku je na neho vydaný zatykač. Zástupcovia katalánskych separatistických strán, ktoré majú po decembrových voľbách v regionálnom parlamente opäť väčšinu, rokovali od víkendu v Belgicku s Puigdemontem. O výsledku rokovaní zatiaľ spoločne oficiálne neinformovali.

Artadiová ale v stredu v katalánskej televízii uviedla, že plánom je zmeniť zákon tak, aby sa Puigdemont mohol znovu stať premiérom. Tento päťdesiatpäťročný politik stál už na čele katalánskej vlády, ktorú Madrid vlani v októbri zosadil kvôli jej separatistickým snahám a obvinil ju zo vzbury.

Artadiová však pripustila, že plán na zmenu zákona zrejme povedie k ďalšiemu stretu s Madridom, ktorý podobné kroky separatistov napáda na ústavnom súde. Naposledy tak urobil pred necelými dvoma týždňami, keď zablokoval Puigdemontovu kandidatúru tesne pred plenárnym zasadnutím katalánskeho parlamentu, ktoré o nej malo rokovať. Ústavný súd v predbežnom opatrení rozhodol, že Puigdemont sa môže o úrad uchádzať iba osobne a musia pred tým dostať povolenie najvyššieho súdu, ktorý ho vyšetruje kvôli obvineniu zo vzbury.

Rokovania o novom premiérovi Katalánska predseda parlamentu odložil a nový dátum zatiaľ nestanovil. Odkladom rokovania vzniklo podľa niektorých expertov právne vákuum. Pravidlá totiž stanovujú lehotu na prvé hlasovanie o novom premiérovi, ktorá sa počíta od volieb a ktoré už vypršalo bez toho, aby sa hlasovalo.

Od prvého hlasovania potom beží dvojmesačná lehota, v ktorej musí byť schválený nový premiér, inak sa automaticky konajú nové voľby. Podľa niektorých právnikov táto lehota nezačala plynúť, pretože sa hlasovanie nekonalo. Z Madridu ale zaznievajú hlasy, že lehota už beží a dva mesiace by tak uplynuli koncom marca.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánsko #separatisti #Puidgemont