Ruskí hackeri chceli od USA získať informácie o zbraniach

Hackeri napojení na Rusko v minulých rokoch zaútočili na e-mailové kontá Američanov pracujúcich pre zbrojárske podniky USA.

07.02.2018 17:43
debata (32)

Napísala to agentúra AP s odvolaním sa na vlastné vyšetrovanie. Snažili sa získať údaje o výrobe armádnych dronov a bojových lietadiel. Či sa im to podarilo, nie je jasné.

Útoky má údajne na svedomí hackerské združenie Fancy Bear, ktoré americké tajné služby vlani obvinili zo zodpovednosti za preniknutie do serveru americkej Demokratickej strany. Chceli tam získať kompromitujúce informácie, ktoré by poškodili Hillary Clintonovú v súboji o prezidentské kreslo s Donaldom Trumpom.

V rokoch 2015 a 2016 hackeri podľa AP využili zle zabezpečenú e-mailovú schránku najmenej 87 Američanov, ktorí pracovali na vývoji vojenských bezpilotných aparátov, rakiet a „neviditeľných“ bojových lietadiel a na systéme takzvaných cloudov, teda vzdialených dátových úložísk. Aktivitu hackerov odhalila bezpečnostná internetová spoločnosť SecureWorks.

Terčom útočníkov sa stali popredné americké zbrojovky, okrem iného spoločnosti Lockheed Martin, Raytheon alebo Boeing. Pozornosti hackerov vraj neušli ani pracovníci súkromnej kozmickej spoločnosti SpaceX podnikateľa Elona Muska.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #zbrojárstvo #hackerské útoky