USA svojich vojakov podľa generála Funka zo sýrskeho Manbidžu nestiahnu

Americké jednotky zostanú v severosýrskom meste Manbidž, aj keď Turecko žiada, aby sa odtiaľ stiahli. Vyhlásil to americký generál Paul Funk, ktorý Manbidž navštívil. USA majú v tejto oblasti Sýrie asi 2 000 vojakov, ktorí pomáhajú kurdským spojencom.

07.02.2018 20:20
debata (24)

Turecko však tieto kurdské milície YPG označuje za teroristov a v januári proti nim začalo ofenzívu. Zatiaľ sa sústreďuje na pohraničnú oblasť Afrín, ale Ankara pohrozila, že tureckí vojaci budú postupovať ďalej na východ, a to aj na Manbidž. Hrozí tak stret spojencov v NATO.

„Sme tu, aby sme v tejto oblasti zaistili trvalú porážku IS (Islamského štátu),“ povedal Funk s narážkou na YPG. Milície sa podieľali na bojoch proti IS a pomohli ho vytlačiť zo severu Sýrie.

Ankara YPG označuje za spojenca tureckej Strany kurdských pracujúcich (PKK), radenej k teroristickým organizáciám. YPG vytlačili IS z Manbidže v roku 2016 s pomocou americkej armády, ktorá tam odvtedy ponechala svojich vojakov. Funk tam v stredu pred novinármi povedal, že USA budú napriek napätiu s Tureckom týchto bojovníkov naďalej podporovať a že účelom prítomnosť amerických vojakov je upokojiť situáciu.

„Nebojím sa, strach nie je v popise mojej práce, mojou prácou je bojovať,“ povedal Funk na otázku, či sa obáva tureckých hrozieb.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naposledy v utorok vyzval USA na stiahnutie z Manbidže.

„Prečo tam ste? Odíďte. My tú krajinu vrátime jej pravým majiteľom,“ povedal Erdogan.

Stotisícový Manbidž pred súčasnou občianskou vojnou obývali Arabi aj Kurdi a adygovia vyznávajúci sunnitský islam. V roku 2014 mesto a oblasť okolo neho ovládol IS, po oslobodení v roku 2016 sa tam začalo vracať obyvateľstvo, ktoré predtým utieklo pred bojmi. Manbidž sa potom stal súčasťou jedného z autonómnych regiónov, ktoré Kurdi vyhlásili na severe Sýrie.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #Sýria #Turecko #Kurdi #Manbidž #operácia Olivová ratolesť