Macron podporil zmienku o Korzike v ústave, iné požiadavky odmieta

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyhlásil, že je prístupný myšlienke špecificky zmieniť Korziku vo francúzskej ústave. Odmietol však niekoľko ďalších kľúčových požiadaviek zo strany korzických nacionalistických lídrov ohľadom väčšej autonómie tohto ostrova.

07.02.2018 23:09
debata (4)

Prezident podľa agentúry Reuters uviedol, že zmienkou o Korzike v najvyššej legislatíve Francúzska sa uzná jej identita a zároveň ju to ukotví v rámci Francúzskej republiky. Dodal, že ďalšie rokovania určia, čo to bude so sebou prinášať.

Macron počas svojej prvej návštevy Korziky v úrade šéfa Elyzejského paláca vyhlásil, že korzičtine nebude udelený štatút úradného jazyka a miestnym úradom nebude povolené vetovať nákup nehnuteľností na tomto najväčšom stredomorskom ostrove spadajúcom pod správu Francúzska.

Macron pricestoval na dvojdňovú návštevu Korziky v utorok. Jeho cesta sa koná v čase, keď tamojší nacionalisti výrazne posilnili svoje pozície a zvýšili svoj politický vplyv.

Vzťah Korziky s pevninským Francúzskom je dlhodobým problémom pre francúzskych prezidentov. Tamojší separatisti 40 rokov viedli ozbrojenú kampaň, ktorá zahŕňala útoky na policajné stanice či domy vo vlastníctve ľudí z francúzskej pevniny. V roku 2014 však korzickí separatisti zložili zbrane.

„Chcem, aby sme začali novú kapitolu v našej histórii. Prajem si, aby každý vo Francúzskej republike mal svoju identitu, svoju špecifickosť. Ale ak by tá mala predstavovať nepriateľstvo voči republike, potom ide o omyl, ktorý nemôžem akceptovať,“ povedal Macron korzickým predstaviteľom.

Korzika, rodisko Napoleona, sa stala súčasťou Francúzska v 18. storočí po tom, ako ju stáročia spravovala Janovská republika. Miestna kultúra obsahuje talianske prvky; aj tamojší jazyk je podobný taliančine. So svojimi 300.000 obyvateľmi prispieva Korzika do francúzskej ekonomiky len pol percentom.

Korzickí nacionalistickí lídri, ktorí boli zvolení vlani v decembri, požadujú okrem iného aj amnestiu pre Korzičanov väznených za násilie spáchané v rámci boja za nezávislosť ostrova. To však Macron odmieta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #autonómia #Emmanuel Macron #Korzika #separatizmus