Sme vojenská mocnosť, uviedol Kim počas predolympijskej prehliadky

Severokórejský vodca Kim Čong-un vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina sa napriek tvrdým medzinárodným sankciám stáva globálnou vojenskou mocnosťou. Uviedol to na slávnostnej vojenskej prehliadke v centre Pchjongjangu, informovala agentúra AP.

08.02.2018 08:48 , aktualizované: 12:21
debata (6)

Prehliadka pri príležitosti 70. výročia vzniku severokórejskej ľudovej armády mala menší rozsah a trvala kratšie, než tomu bolo vlani. Nevysielala ju v priamom prenose ani severokórejská štátna televízia, čo podľa agentúry Jonhap nie je obvyklé.

Podľa pozorovateľov to odzrkadľuje snahu KĽDR na prehliadku, ktorá sa konala len deň pred piatkovým začiatkom zimných olympijských hier v Južnej Kórei, príliš neupozorňovať.

Na záberoch z prehliadky bolo podľa expertov zrejme vidieť medzikontinentálne balistické strely typu Hwasong-15, o ktorých Pchjongjang tvrdí, že sú schopné zasiahnuť americkú pevninu.

Vodca Kim Čong-un prišiel na prehliadku na pchjongjanskom Námestí Kim Ir-sena v sprievode svojej manželky Ri Sol-džu. Vo svojom prejave vyhlásil, že KĽDR sa napriek doposiaľ najtvrdším medzinárodným sankciám stáva „globálnou vojenskou mocnosťou“.

Zároveň vyzval príslušníkov armády, aby zostávali v stave vysokej bojovej pripravenosti voči hrozbám zo strany USA a ich spojencov. „Budeme sa musieť brániť pokusom agresorov a nedovolíme im, aby ohrozili alebo znevažovali našu dôstojnosť a zvrchovanosť…,“ citovala Kimove slová agentúra Jonhap.

Zábery z prehliadky.

V úryvkoch z prejavu, ktoré odvysielala severokórejská televízia, nebola zmienka o nadchádzajúcej olympiáde. V olympijskej dedine v meste Kangnung vo štvrtok slávnostne privítali olympijský tím KĽDR.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #prehliadka #vojsko