Americká armáda v rámci sebaobrany zaútočila na provládne sýrske jednotky

Incident vyprovokoval útok provládnych sýrskych jednotiek na sídlo SDF.

08.02.2018 08:53 , aktualizované: 10:07
debata (331)

Americké lietadlá zaútočili na sily podporujúce sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pričom údajne zabili približne 100 bojovníkov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Letecké údery boli reakciou na stredajší „nevyprovokovaný útok“ provládnych jednotiek na jedno z veliteľstiev takzvaných Sýrskych demokratických síl (SDF), Spojenými štátmi podporovanému zoskupeniu kurdských a arabských milícií.

K mohutnému útoku provládnych bojovníkov došlo v provincii Dajr az-Zaur niekoľko kilometrov od rieky Eufrat. Vo veliteľstve sa v čase útoku nachádzali aj príslušníci americkej armády, nikto z nich však neutrpel zranenia.

„Koalícia podnikla údery na útočiace jednotky, aby odrazila akt agresie voči partnerom podieľajúcim sa na globálnej misii zameranej na porážku Dáišu (extrémistickej organizácie Islamský štát, IS),“ uvádza sa vo vyhlásení medzinárodnej koalície bojujúcej proti IS.

Nemenovaný americký vojenský predstaviteľ pre CNN odhadol, že pri koaličných náletoch zameraných na odrazenie ofenzívy bolo zabitých viac ako 100 bojovníkov provládnych síl. Cieľom ofenzívy malo byť ovládnutie území v provincii Dajr az-Zaur, z ktorých ozbrojenci SDF len vlani v septembri vytlačili bojovníkov IS. V oblasti sa nachádzajú aj ropné ťažobné polia.

Vysoký počet obetí náletov naznačuje veľký rozsah útoku proasadovských síl. Podľa amerického činiteľa citovaného agentúrou Reuters sa na ňom podieľalo zhruba 500 príslušníkov provládnych milícií podporovaných paľbou z diel, tankov, raketometov a mínometov.

Zdroje bezprostredne nekonkretizovali, aké jednotky sa podieľali na ofenzíve v Dajr az-Zaure. Asadovej armáde poskytujú vojenskú podporu milície podporované Iránom a tiež Rusko.

331 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria