Ukrajinská obrana dostane americké strely už tento rok, sľubuje minister

Ukrajinská armáda dostane americké protitankové riadené strely typu Javelin tento rok, oznámil v stredu ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak.

08.02.2018 09:18
Ukrajina, vojak Foto: ,
Ukrajinský vojak na východe Ukrajiny.
debata (36)

„Chcem s istotou povedať, že (systémy) Javelin dostaneme načas, definitívne tento rok,“ ubezpečil Poltorak, ktorého citovala agentúra Ukrinform. Poltorak sa vyjadril aj k nedávnej návšteve v USA, kde rokoval s tamojším ministrom obrany Jamesom Mattisom.

„Diskutovali sme o množstve otázok, prakticky o všetkých témach a všetkých otázkach, ktoré som mal a ktoré ma znepokojovali. Dostal som odpovede na všetky svoje otázky… Diskutovali sme o našej ďalšej spolupráci, ako aj o spolupráci s alianciou a o našich bilaterálnych záväzkoch a dokončení dohôd medzi Spojenými štátmi a Ukrajinou,“ povedal Poltorak.

Americká administratíva sa v decembri rozhodla poskytnúť Kyjevu moderné obranné systémy v rámci úsilia Washingtonu o vybudovanie dlhodobej obranyschopnosti Ukrajiny, aby „mohla brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť a odradiť ďalšiu agresiu“.

Náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády generál Viktor Muženko v januári oznámil, že americké protitankové riadené strely typu Javelin by mali dostať do šiestich mesiacov.

Podľa ruského politického analytika Dmitrija Oreškina USA poskytnú Ukrajine strely typu Javelin len v tom prípade, ak si bude Washington istý, že ich Kyjev nepoužije v ofenzívnych operáciách, ale len na svoju obranu.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #obrana #Ukrajina