Lavrov: USA chcú prekresliť hranice Blízkeho východu, v pláne je delenie Sýrie

Spojené štáty plánujú rozdeliť Sýriu, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

08.02.2018 09:28 , aktualizované: 18:42
usa, tomahawk, sýria, loď, odpalenie rakety,... Foto: ,
Spojené štáty odpálili v apríli 2017 približne 60 riadených striel Tomahawk z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Cieľom bolo vojenské letisko v Sýrii.
debata (140)

„Zdá sa, že v Sýrii sa Američania pustili do plánu zameraného na rozdelenie krajiny. Plány na skutočné rozdelenie Sýrie existujú a sme si toho vedomí. Opýtame sa našich amerických partnerov, ako to všetko vidia,“ uviedol v Soči Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

Šéf ruskej diplomacie poznamenal, že USA upustili od uistenia, že jediným zámerom ich prítomnosti v Sýrii – bez pozvania legitímnej vlády – je porážka teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

„Teraz hovoria, že táto prítomnosť bude pokračovať, kým nebudú presvedčení, že v Sýrii sa začal proces politickej stabilizácie, ktorý povedie k zmene režimu (prezidenta Bašára Asada),“ povedal Lavrov.

Nebezpečné následky

„Skutočnosť, že Spojené štáty sa snažia o priazeň rôznych skupín v sýrskej spoločnosti, ktoré odporujú vláde, aj so zbraňou v ruke, vedie k veľmi nebezpečným následkom,“ varoval ruský minister zahraničia.

Denník Washington Post už koncom novembra písal, že sily lojálne sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a jeho ruskí a iránski spojenci čistia od IS posledné mestá v krajine.

Nová vláda na severe

Porážka IS je tak bezprostredná. Tým sa zároveň blíži ku koncu aj ospravedlňovanie americkej vojenskej prítomnosti v krajine. Avšak náhle stiahnutie USA zo Sýrie by viedlo k tomu, že prezident Bašár Asad úplne ovládne krajinu a bude mať zaručené politické prežitie – výsledkom by bolo to, že zvíťazil Irán.

Aby sa tak nestalo, americkí predstavitelia tvrdia, že plánujú udržiavať prítomnosť amerických vojakov na severe Sýrie, kde USA vycvičili a pomáhali Sýrskym demokratickým silám (SDF) pod vedením Kurdov v boji proti IS a kde chcú vytvoriť novú miestnu vládu, a to bez ohľadu na tú Asadovu.

Putin o Sýrii hovoril s Erdoganom

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok telefonicky rozprával so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Lídri sa dohodli na posilnení spolupráce medzi armádami a bezpečnostnými zložkami svojich krajín v Sýrii. Informoval o tom Kremeľ.

Plány na užšiu spoluprácu medzi Moskvou a Ankarou majú za cieľ zlepšiť „boj proti teroristickým skupinám, ktoré porušujú režim prímeria“ v sýrskej provincii Idlib susediacej s Tureckom. Začiatkom mesiaca tam povstalci zostrelili ruské bojové lietadlo Su-25; pilot po katapultovaní zahynul v boji s teroristami.

Rusko a vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého Rusko vojensky podporuje od septembra 2015, označujú väčšinu skupín bojujúcich proti sýrskym vládnym silám ako teroristov.

Rokovali aj o stretnutí s Rúháním

Putin a Erdogan hovorili o „dôležitosti pokračovania spoločnej misie Ruska, Turecka a Iránu v Sýrii“, uviedol Kremeľ. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov dodal, že lídri rokovali aj o možnom trojstrannom stretnutí Putina, Erdogana a iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, na termíne sa však zatiaľ nezhodli.

Rusko a Turecko podporujú v sýrskej občianskej vojne opačné strany. Spolu s Iránom však sprostredkovali viacero stretnutí, ktoré sa konali najmä v Kazachstane, ale nedávno aj v ruskom Soči a boli zamerané na ukončenie sýrskeho konfliktu.

Vedenie sýrskej opozície rozhovory v Soči bojkotovalo, kým USA, Británia a Francúzsko účasť odmietli s odôvodnením, že Asad nemá o riešenie situácie náležitý záujem.

Sýrska občianska vojna, ktorá vypukla v rámci takzvanej arabskej jari ako protest proti Damasku, si už vyžiadala státisíce ľudských životov a milióny vysídlených obyvateľov.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Sergej Lavrov