Taxikári v Česku uskutočnili zatiaľ najväčší protest proti vodičom spoločností Uber

Českí taxikári už po niekoľký raz protestovali proti vodičom spoločností Uber a Taxify. Vo štvrtok dopoludnia sa zišli na pražskom Strahove, popoludní sa rozdelili na dve kolóny a vyrazili do centra českej metropoly. Po takmer troch hodinách protest ukončili a začali centrum mesta opúšťať. V piatok si chcú svoj protest zopakovať.

08.02.2018 11:42 , aktualizované: 17:32
uber, taxi, Foto:
Uber.
debata

Na pražskom Strahove sa zišlo podľa odhadu reportérov spravodajského servera iDNES.cz približne 700 taxikárov, podľa organizátorov ich bol dokonca dvojnásobok. Je to zatiaľ najväčší protest tohto druhu, aký Praha zažila.

Na akcii sa prvý raz podieľala aj najväčšia česká organizácia združujúca taxikárov – Asociácia koncesionárov v taxislužbe (AKT). Tá pritom najskôr blokovanie pražských ulíc odsudzovala.

Taxikárom sa nepáči, že mnoho vodičov spoločností Uber a Taxify nedodržiava platný zákon, keď okrem iného nevyužívajú taxametre, nevlastnia potrebné taxikárske licencie ani nerobia skúšky z miestopisu.

Ministerstvo dopravy síce pripravuje novelu zákona, ktorá má spoločnosti ako Uber a Taxify donútiť, aby vyžadovali od svojich vodičov všetky potrebné oprávnenia, ale tá nebude pripravená skôr než o rok. Novela má súčasne umožniť, aby vodiči na účtovanie ceny nemuseli využívať taxameter, ale iba aplikáciu, čo dnes nie je legálne možné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #protest #taxikári #platforma #Uber #Taxify #Česká repuublika