S ruským pilotom, ktorý zahynul v Sýrii, sa rozlúčili tisíce ľudí

Rozlúčky s ruským pilotom Romanom Filipovom, ktorý zahynul po zostrelení svojho bojového lietadla Su-25SM v sýrskej provincii Idlib, sa v ruskej Voroneži zúčastnili desiatky tisíc ľudí. Informovala o tom agentúra TASS.

08.02.2018 16:03
Rusko, pohreb, Foto:
Vojaci nesú truhlu s pozostatkami Romana Filipova.
debata (143)

Major Filipov bol pochovaný s vysokými vojenskými poctami, napísala agentúra. Položiť kvety priamo na hrob a vzdať tak poctu mŕtvemu prišlo hneď po pohrebe postupne okolo dvoch tisíc ľudí, oznámila správa Voronežského cintorína.

V Dome dôstojníkov severnej vojenskej posádky vo Voroneži si uctilo pamiatku pilota celkom cez 30-tisíc osôb, dodal TASS.

Filipovovo bojové lietadlo Su-25SM zasiahla prenosná protilietadlová strela. "Pilot sa snažil do poslednej chvíle udržať lietadlo vo vzduchu a stihol veliteľstvu ohlásiť, že bol zasiahnutý raketou. Po katapultovaní pristál pri obci ovládanej teroristami.

Do posledných minút svojho života zvádzal nerovný boj s pomocou osobnej zbrane. Potom, čo ho teroristi obkľúčili a ťažko zranili, sa ruský dôstojník vyhodil do povetria granátom," opísalo udalosť vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

Minister obrany Sergej Šojgu v pondelok navrhol vyznamenať Filipova posmrtne titulom Hrdina Ruska.

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pohreb #Sýria #Pilot #Roman Filipov