Rusi vyzbroja Sudán. Nevadí im, že prezident je vinný z genocídy

Rusko vyzbrojí Sudán, proti ktorému donedávna uplatňovali sankcie Spojené štáty.

08.02.2018 17:20
južný sudán Foto: ,
Modré prilby v Južnom Sudáne.
debata (70)

Oznámil to sudánsky prezident Umar Bašír, podľa ktorého má pomoc Moskvy umožniť sudánskej armáde čeliť akejkoľvek hrozbe. Bašíra v novembri prijali v Rusku napriek tomu, že ho Medzinárodný trestný súd (ICC) viní z genocídy.

Bašír hovoril pred vojakmi v prístavnom meste Port Sudan. Podľa agentúry AFP ale sudánske štátne médiá neuviedli podrobnosti o spolupráci s Moskvou. Predtým Bašír volal aj po súčinnosti v jadrovej oblasti.

V novembri Bašír rokoval v Rusku s prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom obrany Sergejom Šojgum. Vtedy požiadal Moskvu o ochranu pred USA, ktoré sa podľa neho správajú agresívne a prispievajú ku konfliktu v Sudáne. Na oplátku ponúkol, že sa Sudán stane pre Rusko bránou do Afriky.

Prekvapenie vo Washingtone

Tieto Bašírove výroky Washington podľa AFP prekvapili. USA totiž 7. októbra zrušili 20 rokov trvajúce sankcie proti Chartúmu. Zdôvodnili to pokrokom v boji proti terorizmu a zmiernením humanitárnej krízy v krajine. Obmäkčil ich aj záväzok Sudánu nepokračovať v zbrojných obchodoch so Severnou Kóreou.

Rusko bolo v minulosti hlavným dodávateľom vojenských zariadení do Sudánu. Napríklad tamojšie letectvo je zložené prevažne z ruských strojov.

Vyberá si, kam cestuje

Bašír sa k moci dostal v roku 1989 vďaka krvavému puču. ICC na neho v roku 2009 a 2010 vydal zatykač, pretože ho podozrieva z genocídy a zločinov proti ľudskosti počas potláčania povstania v oblasti Darfúru.

Bašír všetky obvinenia odmieta a ďalej cestuje do zahraničia, aj keď si miesta svojich pobytov vyberá. Rusko – rovnako ako napríklad USA, Čína či Izrael – právomoc ICC neuznáva.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sudán #zbrojenie