Pri náletoch na oblasť pri Damasku prišlo o život 59 civilistov vrátane žien a detí

Pri pokračujúcich útokoch sýrskej armády na povstaleckú oblasť pri Damasku vo štvrtok prišlo o život 59 civilistov. Medzi mŕtvymi je aj 15 detí.

08.02.2018 20:14 , aktualizované: 22:11
debata (29)

Oznámila to exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Predchádzajúcu bilanciu tak zvýšila o 22 obetí. Podľa bilancie SOHR zahynulo pri intenzívnych náletoch na východnú Ghútu od pondelka už 211 ľudí.

Sýrska armáda na začiatku týždňa vystupňovala útoky na oblasť východne od Damasku. Ide o posledné územie v blízkosti sýrskej metropoly, ktoré je v rukách oponentov sýrskej vlády. Žije v nej na 400-tisíc ľudí, ku ktorým sa kvôli bojom už niekoľko mesiacov nedostala humanitárna pomoc.

Zdravotník Hamza ošetrujúci zranených na jednej z miestnych kliník povedal, že východná Ghúta má za sebou najhoršie štyri dni od marca 2011, keď občianska vojna v Sýrii vypukla. „Ghúta nikdy nebola terčom takéhoto intenzívneho bombardovania,“ do­dal.

Záchranári a svedkovia tvrdia, že v nemocniciach sa hromadia telá mŕtvych zabalené do rubášov, na chodbách špinavých od krvi čakajú zranené deti na ošetrenie. Veľa budov je po bombardovaní poničených a záchranári nemajú k dispozícii ťažkú ​​techniku, aby sa dostali včas k ľuďom uväzneným v sutinách. Vo štvrtok v Sýrii dopadli bomby pri jednej z miestnych škôl, zasiahli tiež trhovisko a okolie mešity.

Sýrska armáda východnú Ghútu oblieha od roku 2013 a do oblasti sa nedostáva jedlo ani lieky. Lekári tvrdia, že nemocnica nestačí prijímať žiadnych ďalších zranených. Usáma, ktorý slúži na pohotovosti, povedal, že v utorok s kolegami musel za hodinu ošetriť 100 ľudí.

Americké ministerstvo zahraničia vyjadrilo v štvrtkovom vyhlásení „zdesenie“ kvôli leteckým úderom vykonávaným vládnucim režimom v posledných dňoch a „pokračujúcim odporným útokom na civilnú infraštruktúru vrátane nemocníc“.

Situáciou na východe sýrskej metropoly sa zaoberala Bezpečnostná rada OSN.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #civilisti #úmrtia #nálety #Ghúta