Rio sužuje drogová kriminalita, počas karnevalu bude v uliciach viac policajtov

Každoročný karneval v brazílskom Riu de Janeiro otvoril veriaci starosta mesta Marcelo Crivelli. Vlani tak neurobil, za čo ho kritizovali.

09.02.2018 09:49 , aktualizované: 19:05
Brazília, vojak, vojaci, policajt, polícia Foto:
Vojaci zasahujú v slume Mesto bohov v brazílskom Rio de Janeiro
debata (2)

Crivelli sa zúčastnil úvodnej ceremónie, pri ktorej sa odovzdáva symbolický kľúč od Ria kráľovi Momovi, tradičnému patrónovi fašiangov. Starosta je bývalým evanjelickým kňazom a mnoho evanjelikov hýrivý karneval nepodporuje. Crivelli obmedzil dotácie pre prehliadky polonahých tanečníkov samby.

Radnica dúfa, že na akciu príde aj 1,5 milióna návštevníkov z iných častí krajiny a zo zahraničia, čo by bolo o 400-tisíc viac ako vlani. Mestu, ktoré sužuje finančná kríza, prinesú turisti podľa odhadov 3,5 miliardy brazílskych realov.

Hlavným bodom karnevalu sú ako obvykle tanečné súťaže. V elitnej skupine sa ich zúčastní 13 škôl samby. Ich vystúpenie pred desaťtisícami divákov zhodnotí 54 porotcov.

Úrady tiež v uliciach rozmiestni viac ako 32.000 verejných toaliet. Tým, čo si uľavia na chodníku, hrozí pokuta vo výške 563 realov. Vláda plánuje počas karnevalu rozdať v celej krajine zadarmo 106 miliónov prezervatívov.

Posilnená bezpečnosť

Predstavitelia brazílskeho štátu Rio de Janeiro vo štvrtok oznámili, že počas karnevalu, ktorý sa začína v piatok a končí sa v utorok, posilnili bezpečnosť.

Opatrenia urobili v reakcii na vlnu násilia medzi súperiacimi gangmi obchodníkov s drogami.

Guvernér štátu na juhovýchode Brazílie Luiz Fernando Pezao uviedol, že počas veľkolepého karnevalu bude po celom štáte rozmiestnených celkovo vyše 17-tisíc príslušníkov bezpečnostných síl. Je medzi nimi aj 2-tisíc agentov, ktorí boli mimo služby, ale na túto príležitosť ich povolali.

Vlani nasadilo Rio počas karnevalu 12-tisíc policajtov, napísala tlačová agentúra AP. Guvernér Pezao takisto prisľúbil, že vyplatí policajtom meškajúce mzdy v celkovej sume vyše 20 miliónov dolárov a znovu zavedie program príplatkov, ktoré znížil v dôsledku finančnej krízy v štáte.

Štátny minister pre bezpečnosť Roberto Sa vyhlásil, že polícia čelí ťažkej situácii spôsobenej bojom miestnych gangov, ktorá sa už podobá vojne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Rio de Janeiro #karneval