Mexičania hlásia zatknutie šéfa jedného z najväčších drogových kartelov

Mexická polícia zatkla predpokladaného vodcu jedného z najväčších miestnych drogových kartelov Los Zetas, informoval mexický denník El Heraldo de México.

09.02.2018 10:32
Mexiko, polícia Foto: ,
Príslušník mexickej federálnej polície.
debata (1)

Zadržaným je José María Guízar Valencia, známy aj ako El Z43 či El Charly, ktorý sa do rúk justície dostal vo štvrtok vďaka spoločnej operácii príslušníkov hlavnej správy vojenskej flotily v súčinnosti s federálnou políciou.

Guízar Valencia má americké občianstvo. Je považovaný za muža zodpovedného za dodávky kokaínu a metamfetamínu do USA. Podieľal sa i na pašovaní týchto drog z Guatemaly do Mexika. Je podozrivý aj z vraždy niekoľkých policajtov.

Podľa mexických médií úrady USA v roku 2014 vypísali odmenu vo výške päť miliónov dolárov za informácie, ktoré by viedli k zadržaniu Guízara Valenciu.

Mexický minister vnútra Alfonso Navarrete Prida v reakcii na výsledok policajnej akcie uviedol, že zadržanie Guízara Valenciu bolo jedným zo 122 prioritných cieľov federálnej vlády.

Boj proti obchodovaniu s drogami bol jednou z hlavných tém januárovej návštevy amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona v Mexiku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #drogy #zatýkanie