V Pjongčangu protestovali stovky ľudí, trhali fotky s Kimom a pálili vlajky KĽDR

Stovky juhokórejských demonštrantov sa v piatok v Pjongčangu pred Olympijským štadiónom dostali krátko pred otváracou ceremóniou zimných olympijských hier do stretov s políciou.

09.02.2018 11:16
Južná Kórea, protest Foto:
Muž trhá portrét so severokórejským diktátorom.
debata (5)

Na ceremónii sa má totiž zúčastniť aj delegácia na vysokej úrovni zo Severnej Kórey, píše agentúra Reuters.

Protestu sa zúčastnilo okolo 800 ľudí. Pochodujúc smerom k štadiónu demonštranti pálili vlajky KĽDR a fotografie severokórejského vodcu Kim Čong-una. Reuters pripomína, že na štadióne bude zapálená olympijská pochodeň – symbol mieru.

Demonštranti, ktorí sa nakrátko dostali aj do potýčky s políciou, kritizovali juhokórejského prezidenta Mun Če-ina. Ten v týchto hrách vidí príležitosť, ako znížiť napätie vo vzťahoch medzi oboma krajinami, a pripravuje pôdu na rozhovory o jadrovom a raketovom programe KĽDR.

Protestujúci niesli transparenty s nápismi, ako napríklad „Munov režim vedie Kóreu k skaze“. Jeden z nich zase apeloval na amerického prezidenta Donalda Trumpa: „Pán prezident, prosíme bombardovanie Severnej Kórey.“

Piatkovej ceremónie sa zúčastní aj Kim Jo-džong, Kim Čong-unova mladšia sestra. Je prvou členkou rodiny zakladateľa vládnucej dynastie Kim Ir-sena, ktorá navštívila Južnú Kóreu od kórejskej vojny z rokov 1950–53. Slávnostného otvorenia sa taktiež zúčastní vedúci delegácie Kim Jong-nam, 90-ročný predseda stáleho výboru Najvyššieho ľudového zhromaždenia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Južná Kórea