Turecké úrady vydali zatykač na šéfku prokurdskej opozičnej strany a 16 ďalších za podporu Kurdov

Turecká prokuratúra vydala zatykače na ďalších 17 ľudí kvôli tomu, že na sociálnych sieťach kritizovali operáciu Ankary proti kurdským milíciám na severe Sýrie. Je medzi nimi aj zatykač na šéfku druhej najsilnejšej opozičnej strany v parlamente Serpil Kemalbayovú. Informoval o tom v piatok turecký denník Hurriyet. Počas trojtýždňovej operácie proti kurdským milíciám v Sýrii zatkli turecké úrady v tejto súvislosti okolo šesťsto ľudí.

09.02.2018 13:23
debata (7)

Kemalbayová stojí na čele prokurdskej Ľudovej demokratickej strany (HDP). Trestnému stíhaniu kvôli podpore teroristickej organizácie čelí už dve desiatky poslancov HDP, vrátane oboch jej spolupredsedov Selahattina Demirtasa a Figena Yüksekdagova, ktorí sú vo väzení.

Všetci obvinenia z terorizmu popierajú. Zatykač na Kemalbayovú bol vydaný len niekoľko dní pred nedeľňajším zjazdom strany, na ktorom malo byť zvolené nové vedenie.

Prokuratúra viní Kemalbayovú a ďalších 16 ľudí, na ktorých bol v piatok vydaný zatykač, zo šírenia teroristickej propagandy a podpory Kurdskej strany pracujúcich (PKK). Tú považuje Ankara aj EÚ a USA za teroristickú.

Operáciu v severosyrskej oblasti Afrín pri hraniciach s Tureckom začala Ankara so svojimi povstaleckými spojencami zo Slobodnej sýrskej armády (FSA) 20. januára. Jej cieľom sú kurdské milície YPG, ktoré Ankara považuje za teroristov napojené na separatistami z PKK, ktorí vedú v juhovýchodnom Turecku už vyše 30 rokov ozbrojený boj za autonómny Kurdistan.

Členovia strany HDP sú dlhodobo terčom prenasledovania tureckých úradov. Za posledné necelé dva roky úrady zbavili sedem jej poslancov mandátov kvôli obvineniu z terorizmu a z rovnakého dôvodu pozatýkali desiatky regionálnych funkcionárov tejto strany.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #zatykač #Kurdská strana pracujúcich #šéfka prokurdskej opozičnej strany