Ruskí vedci neodolali pokušeniu, na superpočítači v jadrovom stredisku ťažili bitcoiny

Rozruch v ruských médiách spôsobili dvaja inžinieri z jadrového strediska v Sarov, ktorých priamo v práci zatkli agenti tajnej služby.

09.02.2018 13:10
bitcoin Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Nie za výrobu vlastnej jadrovej bomby, ale za to, že použili miestny superpočítač k „ťažbe“ bitcoinov, teda na rozmnoženie virtuálnej meny vo vlastných peňaženkách.

Takmer stotisícové mesto, ležiace asi 500 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, bývalo za čias Sovietskeho zväzu utajovaným mestom (najznámejším krycím názvom býval Arzamas-16) aj kolískou ruskej jadrovej a vodíkovej bomby; jadrové hlavice sa v spomínanom stredisku dodnes vyvíjajú a vyrábajú. Pred niekoľkými rokmi tu bol podľa médií spustený najvýkonnejší počítač v Rusku.

„Skutočne došlo k pokusu o nepovolené použitie služobných počítačových kapacít na súkromné ​​účely, vrátane takzvanej ťažby. Týchto ťažiarov zadržali príslušné orgány. Pokiaľ vieme, sú trestne stíhaní,“ povedala agentúre Interfax hovorckyňa jadrového strediska Taťjana Zalessky.

„Podobné pokusy sa poslednou dobou vyskytli v rade veľkých podnikov, disponujúcich výkonnými počítačmi. Budeme tvrdo postihovať túto technicky neperspektívnu a trestne postihnuteľnú činnosť,“ dodala.

Nespresnený počet

Hovorckyňa nespresnila, koľko pracovníkov strediska tajní agenti odviedli, podľa médií išlo o dvoch inžinierov.

„Vymysleli spôsob, ako úplne splatiť štátny dlh. Namiesto aby sa o nápad podelili s vedením, rozhodli sa najprv postarať o vlastné financie. Ale chytili ich pri tom,“ poznamenal server Newsru.com.

Dodnes ťažko prístupné mesto

Už bez irónie dodal, že spomenutí inžinieri „akýmsi neuveriteľným spôsobom“ dokázali superpočítač pripojiť k internetu. To však zaznamenala bezpečnostná služba, a tak tajní agenti dorazili ešte skôr ako bitcoiny.

Inžinieri podľa jednej verzie čelia obvineniu z vlastizrady, podľa druhej majú domáce väzenie, z práce však tieto talenty nevyhodili. Mesto Sarov je naďalej uzavreté a prísne strážené, aj Rusi tam smú len na zvláštne priepustky.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Rusko #bitcoin