Nálety pri Damasku zabili 229 ľudí, Paríž chce humanitárne koridory

Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová vyzvala v piatok na skoncovanie s náletmi v Sýrii a na otvorenie humanitárnych koridorov.

09.02.2018 15:32
Sýria, Damask, IS, boje, nálety, obete Foto:
Záchranári a civilisti skúmajú zničenú budovu po vládnych leteckých náletoch na predmestí Damasku.
debata (16)

Parlyová v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Info hovorila o bojoch v povstalcami ovládaných oblastiach sýrskej provincie Idlib a východne od Damasku, kde si vlna náletov sýrskych vládnych a ruských lietadiel vyžiadala v posledných dňoch životy desiatok civilistov. Tieto boje označila francúzska ministerka za neprijateľné, keďže ich terčom sú aj civilisti. V rozhovore však nešpecifikovala, aká krajina podnikla nálety.

Medzičasom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) podľa agentúry Reuters uviedlo, že dediny v oblasti zvanej Východná Ghúta v blízkosti Damasku zažili najkrvavejší týždeň od roku 2 015, keďže za posledné štyri dni tam prišlo o život 229 ľudí. Medzi obeťami je 58 detí a 43 žien.

Vyjadrenie francúzskej ministerky prišlo po tom, ako OSN v utorok vyzvala v Sýrii na najmenej mesiac trvajúce okamžité humanitárne prímerie. Špecialisti OSN okrem toho preverujú podozrenia o možnom použití bojového plynu pri nedávnych útokoch na civilistov v Sýrii.

Rusko, ktoré je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a ktorého vojenská pomoc mu pomohla dobyť späť väčšinu územia ovládaného povstalcami, vo štvrtok vyhlásilo, že humanitárne prímerie je nerealistické.

Francúzsko a OSN v posledných mesiacoch opakovane vyzývali na otvorenie koridorov pomoci v záujme zmiernenia humanitárnej krízy v Sýrii. Parížska vláda tiež naliehala na Moskvu, aby zvážila spôsoby, ako zmierniť krízu, toto úsilie Paríža však v praxi neprinieslo žiadne výsledky.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vlani v lete, stojac vedľa ruského prezidenta Vladimira Putina, vyhlásil, že akékoľvek neúspešné otvorenie humanitárnych koridorov v Sýrii bude predstavovať „červenú čiaru“ – rovnako ako použitie chemických zbraní.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #Damask #Paríž #nálety #Florence Parlyová #ministerka obrany