Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj obvinil vicepremiéra a šéfa úradu vlády Sergeja Prichoďka z korupcie

Viac ako milión prezretí počas menej ako 24 hodín zaznamenalo na internete najnovšie video ruského opozičného predáka Alexeja Navalného, ​​ktorý obvinil vplyvného vicepremiéra a šéfa úradu vlády Sergeja Prichoďka, že ťaží z darov miliardára Olega Deripaska.

09.02.2018 15:57
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj.
debata (3)

Vrátane napríklad výletu na miliardárovej jachte v spoločnosti platených spoločníčok. Deripaska pohrozil súdom a informácie v príspevku označil za lživé obvinenia. Kremeľ sa zdržal vyjadrenia.

„Oligarcha nalodil vysoko postaveného úradníka na svoju jachtu: to je úplatok. Oligarcha všetko platí, vrátane dievčat z eskortnej služby, to je tiež úplatok,“ hovorí Navalnyj. Prichoďka tiež obvinil, že mu patria luxusné nehnuteľnosti v Moskve a okolí za stámilióny rubľov, na čo si počas úradníckej kariéry nemohol našetriť.

Opozičník, vylúčený z prezidentských volieb kvôli podmienečnému odsúdeniu za krádež, je považovaný za hlavného kritika Kremľa.

Navalného video sa opiera o zábery, ktoré na jachte zaobstarala spoločníčka zvaná Nasťa Rybka. Tá sa sama označuje za zlatokopku ( „lovkyňu oligarchov“) a zážitky z výletu zachytila ​​aj knižne. Teraz dáva na sociálnych sieťach miliardárovi ultimáta: buď sa s ňou ožení, alebo ho obviní zo skupinového znásilnenia.

Deripaskov hovorca agentúre AFP povedal, že video je výplodom predstavivosti ľudí, ktorí proti podnikateľovi vedú kampaň a snažia sa pošpiniť jeho povesť. Svoju česť chce obhajovať na súde. „Hliníkový kráľ“, patrí k oligarchom, ktorí prišli k rozprávkovému majetku po rozpade Sovietskeho zväzu. Je považovaný za blízkeho prezidentovi Vladimirovi Putinovi, jeho majetok je odhadovaný na viac ako šesť miliárd dolárov, poznamenala AFP.

Navaľnyj pripomenul, že Děripaskovo meno sa objavuje v súvislosti s bývalým šéfom volebnej kampane Donalda Trumpa Paulom Manafortom, obvineným počas vyšetrovania údajného ruského ovplyvňovania prezidentských volieb v USA.

Deripaska vlani u amerického súdu žaloval agentúru AP za článok o miliardárových obchodoch s Manafortom, ktorého pred desiatimi rokmi vraj platil, aby pracoval na posilnení Putinovho vplyvu.

Oligarcha v amerických novinách publikoval inzeráty, v ktorých odmietol podľa neho zlomyseľné tvrdenia a lži. Na súde však neuspel.

Manafort bol spolu so svojím obchodným partnerom Rickom Gatesom vlani v októbri v USA obvinený z prania špinavých peňazí a nelegálnej práce pre zahraničnú vládu.

Podľa obžaloby ukryl desiatky miliónov dolárov, ktoré inkasoval ako lobista pre niekdajšieho proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Deripaska v kauze nijako nefiguruje, Manafort vinu odmieta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #korupcia #Rusko #opozícia #Alexander Navaľnyj