Trump zablokoval zverejnenie správy demokratov o ruskej kauze

Tajná správa demokratických kongresmanov údajne vyvracia kľúčové obvinenia zverejnené v správe republikánov zo zmieneného výboru, ktorej odtajnenie povolil Trump ešte minulý týždeň.

10.02.2018 08:35
Donald Trump Foto: ,
Prezident Donald Trump
debata (3)

Americký prezident Donald Trump zablokoval v piatok zverejnenie utajenej správy demokratov vyvracajúcej obvinenia, že Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zneužil svoje právomoci počas preverovania podozrení z ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Informovala o tom agentúra AP.

Biely dom v oficiálnom liste oznámil výboru americkej Snemovne reprezentantov pre tajné služby, že prezident Trump „nemôže“ sprístupniť 10-stranový tajný dokument demokratov pre obavy o národnú bezpečnosť.

Poradca Bieleho domu pre právne záležitosti Don McGahn oznámil, že tento dokument obsahuje „množstvo tajných a obzvlášť citlivých pasáží“ a požiadal demokratov, aby s pomocou ministerstva spravodlivosti dokument skorigovali. Dodal, že Trump je v záujme transparentnosti stále „naklonený“ k zverejneniu tajného dokumentu, ak dôjde k potrebným korekciám. Tajná správa demokratických kongresmanov údajne vyvracia kľúčové obvinenia zverejnené v správe republikánov zo zmieneného výboru, ktorej odtajnenie povolil Trump ešte minulý týždeň. V tej sa uvádza, že FBI sa zneužitia právomocí dopustila, keď pri vyšetrovaní údajných ruských zásahov do volieb požiadala o sledovanie Trumpovho poradcu Cartera Pagea na základe nepodložených informácií.

Samotný Trump vyhlásil, že republikánska správa ho úplne zbavuje viny vo federálnom vyšetrovaní ruského zasahovania do predvlaňajších prezidentských volieb v USA. Podľa demokratov je však správa republikánov nepresná a zavádzajúca.

Trump zablokoval odtajnenie správy demokratov napriek tomu, že ju výbor pre tajné služby v pondelok jednomyseľne odsúhlasil.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump