Po streľbe na Afričanov v Taliansku protestovali proti rasizmu

Protestujúci proti rasizmu a fašizmu sa zišli napríklad v Miláne, Turíne, Ríme, sicílskom Palerme či v meste Macerata, kde neonacista postrelil šiestich Afričanov.

10.02.2018 20:24
debata (33)

Vo viacerých talianskych mestách sa v sobotu konali pochody proti rasizmu, pričom protestujúci zároveň pred blížiacimi sa voľbami varovali pred oživením neonacistických nálad v krajine.

V Macerate, kde neonacista postrelil šiestich Afričanov, sa v súvislosti s protifašistickým pochodom pripravovali aj na možné násilnosti. Pred protestom uzavreli školy, obchody a prerušili verejnú dopravu. Miestni predstavitelia sa tak rozhodli v obave zo stretov pravicových extrémistov s protestujúcimi. Pochod, na ktorom sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí, však bol pokojný.

Protestujúci proti rasizmu a fašizmu sa zišli napríklad aj v Miláne, Turíne, Ríme či sicílskom Palerme. V Piacenze na severe Talianska demonštranti, ktorí protestovali proti otvoreniu miestneho sídla krajne pravicovej organizácie, hádzali do policajtov dlažobné kocky, informovali televízia Sky TG24 a agentúra ANSA.

V spomínanej Macerate zatkli 28-ročného Lucu Trainiho pre podozrenie, že 3. februára strieľal z auta na migrantov. Traini bol neúspešným kandidátom protiimigračnej Ligy Severu v minuloročných komunálnych voľbách, pričom sľuboval vyhnanie desaťtisícov migrantov. Bezprostrednou príčinou jeho činu mohla byť podľa polície túžba po pomste 18-ročného dievčaťa, ktorého rozštvrtené telo objavili v kufroch neďaleko Maceraty. V súvislosti s prípadom vyšetrujú niekoľko Nigérijčanov. Traini čelí obvineniam z viacnásobného pokusu o vraždu s priťažujúcou okolnosťou rasovej nenávisti. Momentálne sa nachádza vo väzbe.

Na svoje obete strieľal z auta počas dvojhodinovej jazdy po meste. Podľa televíznej stanice RAI zranenia utrpeli jedna žena a päť mužov z Nigérie, Ghany, Gambie a Mali. Polícia následne prehľadala jeho byt, kde našla Hitlerovu knihu Mein Kampf a ďalšie publikácie o nacizme, ako aj zástavu s keltským krížom, symbolom nadradenosti bielej rasy.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rasizmus