USA sa snažia vybudovať armádu z Kurdov a teroristov, tvrdí ruský diplomat

Podľa Alexandra Kinščaka chcú USA rozdeliť Sýriu a zvýšiť tam svoju vojenskú prítomnosť.

11.02.2018 08:23
debata (183)

Spojené štáty sa pokúšajú vybudovať „novú sýrsku armádu“ pozostávajúcu z kurdských bojovníkov a bývalých militantov extrémistických skupín Islamský štát a Front an-Nusra. V sobotu to vyhlásil ruský veľvyslanec v Sýrii Alexander Kinščak, ktorého citovala agentúra DPA.

Podľa neho chcú USA rozdeliť Sýriu a zvýšiť tam svoju vojenskú prítomnosť. Kinščak zároveň obvinil oponentov sýrskeho prezidenta Bašára Asada z využívania teroristickej skupiny Front an-Nusra ako prostriedok vyvíjania tlaku na Damask. Táto skupina je hlavnou silou vystupujúcou proti Asadovi.

„Nusra je dlhodobým spojencom niekoľkých krajín v boji proti sýrskej vláde. Dnes je však jedným z posledných es v rukách tých, čo bojujú proti Asadovi a snažia sa vyvíjať vojenský tlak na Damask. Hrať takúto hru s teroristami je však nebezpečné; musia byť zlikvidovaní spoločným úsilím,“ dodal Kinščak. Rusko je hlavným vojenským spojencom sýrskej vlády, ktorú letecky podporuje od septembra 2015. Koncom minulého roka Moskva oznámila, že zníži počet svojich jednotiek v Sýrii.

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok telefonicky rozprával so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Lídri sa dohodli na posilnení spolupráce medzi armádami a bezpečnostnými zložkami svojich krajín v Sýrii.

Plány na užšiu spoluprácu medzi Moskvou a Ankarou majú za cieľ zlepšiť boj proti teroristickým skupinám, ktoré porušujú prímerie v provincii Idlib susediacej s Tureckom. Rusko a Turecko podporujú v sýrskej občianskej vojne opačné strany. Spolu s Iránom však sprostredkovali viacero stretnutí.

183 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Kurdi #Alexander Kinščak