Pri izraelských náletoch v Sýrii zahynulo šesť vojakov

Izraelský minister pre tajné služby Jisrael Kac uviedol, že útokom na iránske ciele v Sýrii vyslali jasný odkaz

11.02.2018 09:46
debata (87)
Izraelské nálety v Sýrii zabili minimálne šesť sýrskych vojakov a členov spriaznených milícií. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom vo Veľkej Británii. Izraelská armáda v sobotu informovala, že zostrelila iránsky dron a zničila základňu v Sýrii odkiaľ ho vyslali. Následne tiež zaútočila aj na ďalšie štyri iránske ciele a osem sýrskych. Sýrska protiletecká obrana pritom zostrelila izraelskú stíhačku, ktorej piloti sa stihli katapultovať a so zraneniami ich previezli do nemocnice. Jeden z nich je vo vážnom stave.

Sýrska armáda a jej spojenci však odmietajú, že by dron narušil izraelský vzdušný priestor. Bol podľa nich na pravidelnej misii a zbieral dáta o militantoch z teroristickej organizácie Islamský štát. Izrael tvrdí, že bol na vojenskej misii a vyslali ho iránske sily.

USA medzitým vyjadrili hlboké znepokojenie nad situáciou v oblasti. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Heather Nauert uviedla, že Spojené štáty podporujú Izrael v jeho práve brániť sa, pričom z eskalácie napätia obvinila Irán.

Izraelský minister pre tajné služby Jisrael Kac uviedol, že útokom na iránske ciele v Sýrii vyslali jasný odkaz, že nebudú tolerovať prítomnosť iránskych ozbrojených síl na svojom prahu.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria