Turecká armáda tvrdí, že v Sýrii "neutralizovala" ďalších 86 "teroristov"

Turecko používa termín "neutralizácia" v prípade zabitia, zranenia alebo zajatia nepriateľských bojovníkov.

11.02.2018 11:55
debata (14)

V enkláve Afrín na severozápade Sýrie bolo v rámci operácie Olivová ratolesť „neutralizovaných“ od soboty ďalších 86 „teroristov“. Od začiatku ofenzívy sa tak tento počet zvýšil už na najmenej 1266, oznámil v nedeľu generálny štáb tureckej armády.

Turecko používa termín „neutralizácia“ v prípade zabitia, zranenia alebo zajatia nepriateľských bojovníkov, poznamenala agentúra Anadolu.

Turecká armáda vo vyhlásení uviedla, že od soboty zničila 19 cieľov a neutralizovala „teroristov“ z kurdských skupín ako sú Strana kurdských pracujúcich (PKK), Strana demokratickej jednoty (PYD), Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ale aj z teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Generálny štáb tureckej armády tvrdí, že cieľom operácie je nastoliť bezpečnosť a stabilitu pozdĺž hraníc Turecka a „chrániť Sýrčanov pred útlakom a krutosťou teroristov“. Zároveň konštatoval, že operácia sa uskutočňuje v rámci „práv Turecka založených na medzinárodnom práve, rezolúciách Bezpečnostnej rady OSN a jeho právach na sebaobranu podľa Charty OSN, rešpektujúc územnú celistvosť Sýrie“. Terčom operácie sú podľa generálneho štátu len „teroristi“ a armáda v „maximálnej miere“ dbá na to, aby nedošlo k ujmám na strane civilného obyvateľstva.

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) začali ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín 20. januára. Ankara ňou nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne.

Afrín kontrolujú kurdské milície YPG, ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti IS. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku, kde bojuje za väčšiu autonómiu, zakázaná.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko