Trump pochybuje o ochote Izraela rokovať o mieri s Palestínčanmi

Židovské osady na palestínskom Západnom brehu Jordánu komplikujú úsilie o mierovú dohodu medzi Izraelom a Palestínčanmi.

11.02.2018 15:36
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (15)

V rozhovore, ktorý zverejnil izraelský denník Israel Hajo, to povedal americký prezident Donald Trump, ktorý sa doteraz vyvaroval kritike Izraela. Vyhlásil tiež, že pochybuje o tom, či ide o mier nielen Palestínčanom, ale aj Izraelcom. Majiteľom novín Israel Hajo je Američan Sheldon Adelson, ktorý patrí k významným darcom amerických republikánov a má blízko k izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Trump vyhlásil, že „obe strany budú musieť urobiť významné kompromisy, ak chcú dospieť k mieru“. Po svojom nástupe do funkcie zveril Trump blízkovýchodnú agendu svojmu zaťovi Jaredovi Kushnerovi a očakáva sa, že USA predloží svoje návrhy pre mierový proces. Na otázku k tejto téme Trump povedal, že „sa uvidí“. „Palestínčania teraz nie sú ochotní usilovať o mier. Čo sa Izraela týka, nie som si istý, či aj on je pripravený rokovať o mieri. Takže musíme počkať a sledovať, čo sa stane,“ povedal šéf Bieleho domu. K otázke o židovských osadách uviedol, že „komplikujú mierové úsilie a Izrael by mal v tomto smere konať obozretne“.

Americký prezident v rozhovore tiež povedal, že svoje decembrové rozhodnutie uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela považuje za najdôležitejší bod vo svojom doterajšom prezidentskom období. Politiku svojho predchodcu Baracka Obamu označil za „hroznú“ voči Izraelu, pretože umožnila dojednať dohodu s Iránom. Trump túto dohodu kritizuje a hrozí jej vypovedaním. Pre jeho uznanie Jeruzalema za izraelské hlavné mesto Palestínčania odmietli USA ako nestranného sprostredkovateľa mierového procesu. Washington sa tým podľa nich priklonil jednoznačne na stranu Izraela.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Donald Trump