Na štát Tonga sa valí mimoriadne silný cyklón Gita, vyhlásili mimoriadny stav

Oceánsky ostrovný štát Tonga vyhlásil v pondelok mimoriadny stav, očakávajúc priamy zásah silného cyklónu Gita, ktorý sa má podľa meteorológov vyvinúť do superbúrky piatej kategórie.

12.02.2018 09:09
debata

Cyklón už napáchal škody na susednej Samoe a smerom na Tongu naberá na sile; dosahuje rýchlosť 275 kilometrov za hodinu. Úrady varovali obyvateľov, že môžu očakávať „veľmi ničivý vietor so silou hurikánu“.

Vyčíňanie cyklónu Gita na Samoe.

Vláda nariadila i zákaz vychádzania v centrálnej oblasti hlavného mesta Nuku'alofa. Cyklón má udrieť na hlavný tonžský ostrov Tongatapu, kde žije 75.000 obyvateľov a nachádza sa tam i metropola, v noci miestneho času.

Vláda tiež vyzvala obyvateľov, aby si zabezpečili zásoby jedla, pitnej vody a paliva. Tonžská meteorologická služba uviedla, že Gita bude jedným z najsilnejších tropických cyklónov, aké kedy zasiahli toto polynézske kráľovstvo.

Polícia požiadala verejnosť, aby sa zdržiavala mimo ciest aj pobrežia vzhľadom na očakávané silné vlnobitie a povodne. Evakuačné centrá boli zriadené na hlavnom ostrove Tongatapu, ako aj na ostrovoch Ha'apai a 'Eua.

Rozhlasová stanica Radio New Zealand, ktorú cituje agentúra DPA, oznámila, že tonžská vláda odporučila svojim obyvateľom, aby sa v prípade núdze schovali do kostolov, najmä do mormónskych, ktoré sú dobre postavené.

Na príchod cyklónu Gita v nasledujúcich dňoch sa pripravujú aj ďalšie ostrovné krajiny vrátane Fidži, Vanuatu či Novej Kaledónie. Cyklóny sú tu v tomto ročnom období časté. Ničivé sú najmä v prípade dosiahnutia pevniny.

V roku 2014 zasiahol Tongu cyklón Ian piatej kategórie, ktorý zanechal tisíce ľudí bez strechy nad hlavou. Posledným cyklónom v tomto regióne bol Winston, ktorý v roku 2016 zasiahol Fidži a pripravil tam o život 44 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Tonga #prírodná katastrofa #cyklón Gita