Albánski politici údajne rokujú o rozdelení Kosova

Kosovský prezident Hashim Thaçi, albánsky premiér Edi Rama a predstaviteľ macedónskych Albáncov Ali Ahmet spolu údajne hovorili o rozdelení Kosova. Na rokovaní sa stretli v Tirane potom, čo Rakúsko navrhlo, aby sever Kosova dostal autonómiu. Tvrdí to kosovský novinár a politik Berat Buzhala.

12.02.2018 11:37
debata (12)

Poslanec za vládnu Demokratickú stranu Kosova na svojom facebookovom profile napísal, že medzi uvedenými troma predstaviteľmi existuje „dohoda, ktorá zmení hranice Kosova“. Ich „scenár nezmení hranice iných štátov, ale iba hranice Kosova“, tvrdí Buzhala.

Kosovský spravodajský portál GazetaExpress v tejto súvislosti napísal, že do diskusie o rozdelení Kosova sa údajne zapojilo aj Grécko, respektíve že ju podporuje minister zahraničia Nikos Kotzias. Podľa tohto webu je Thaçi teraz v Bruseli na schôdzke venovanej rozdeleniu Kosova.

Server GazetaExpress poznamenal, že zásadne proti rozdeleniu Kosova je predseda vlády Ramush Haradinaj. Podľa ďalšieho kosovského média Koha ditore Haradinajov poradca dôrazne poprel, že by sa premiér niekedy na takých rozhovoroch zúčastnil.

Avšak denník Koha ditore tvrdí, že myšlienka rozdelenia Kosova, s ktorou po vojne koncom 90. rokov prišli vysokí srbskí predstavitelia, sa v debatách európskych politikov aktualizovala.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #rozdelenie #Kosovo #Albánsko