Kuvajt je hostiteľom konferencie o rekonštrukcii Iraku po jeho vojne s IS

Kompetentní predstavitelia tvrdia, že na znovuvybudovanie Iraku potrebujú 88 miliárd dolárov.

12.02.2018 12:07
Irak, Mosul, boj, boje, vojaci, výbuch Foto: ,
Iracké jednotky počas bojov proti radikálom z teroristickej organizácie Islamský štát v Mósule.
debata (1)

V Kuvajte sa začala v pondelok týždňová konferencia zameraná na získanie finančnej pomoci pri rekonštrukcii Iraku, ktorý má za sebou ničivú vojnu s militantnou organizáciu tzv. Islamský štát (IS). Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Predstavitelia medzinárodných organizácií a rôznych krajín už zaplnili konferenčné sály v Kuvajte, hlavnom meste monarchie na Arabskom polostrove, ktorá susedí s Irakom.

Kompetentní predstavitelia tvrdia, že na znovuvybudovanie Iraku potrebujú 88 miliárd dolárov.

Iracký premiér Hajdar Abad v januári povedal, že si obnova vyžiada až 100 miliárd dolárov, denník The Wall Street Journal (WSJ) napísal, že sa škoda spôsobená v boji proti radikálom z IS odhaduje na 45,7 miliardy dolárov. Abdal Fattah povedal, že pre najbližšie obdobie bude Irak potrebovať 22 miliárd dolárov, neskôr ešte ďalších 65 miliárd. Najväčšie investície sú podľa neho nutné do obnovy bývania.

K najhoršie postihnutým oblastiam patrí Mósul, druhé najväčšie mesto Iraku, ktoré militanti z IS dobyli v júni 2014. Iracké sily, za pomoci šiitských milícií podporovaných Iránom a koalície vedenej Spojenými štátmi, znovu dobyli toto mesto v júli 2017.

Avšak predstavitelia pripúšťajú, že u medzinárodných darcov pozorujú stav vyčerpanosti, spôsobený vojnami v Iraku aj Sýrii, keďže tie spustili najväčšiu masovú migráciu od druhej svetovej vojny.

Miliardy dolárov sa naliali do Iraku už po roku 2003, keď USA podnikli inváziu do tejto krajiny a zvrhli tamojšieho diktátora Saddáma Husajna, ale v súčasnosti prevláda pocit, že táto finančná pomoc má iba slabo viditeľný efekt.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak