Juhoafrická vládna strana plánuje podľa médií zosadenie prezidenta

Juhoafrická vládna strana Africký národný kongres (ANC) sa rozhodla zosadiť prezidenta Jacoba Zumu, ktorý čelí tvrdej kritike kvôli rade korupčných škandálov.

13.02.2018 07:27 , aktualizované: 14:34
jacob zuma Foto: ,
Juhoafrický prezident Jacob Zuma čelí tvrdej kritike kvôli rade korupčných škandálov.
debata (8)

S odvolaním sa na stranícke zdroje o tom informovala agentúra Reuters. Podľa verejnoprávnej stanice SABC dostal Zuma v pondelok lehotu v dĺžke 48 hodín, aby sám odstúpil, čo ale podľa portálu Eye Witness News očividne odmieta urobiť.

„Rozhodli sme sa Zumu odvolať,“ citovala Reuters nemenovaného vysokého straníckeho činiteľa. Vedenie strany sa v pondelok kvôli prezidentovmu osudu zišlo na schôdzke, ktorá sa pretiahla na 13 hodín.

Osemdesiatšes­ťčlenný výkonný výbor už od pondelňajšieho popoludnia rokoval v jednom z hotelov v juhoafrickej Pretórii za zatvorenými dverami. Jeho zasadanie sa skončilo v utorok okolo 03.00 h miestneho času (02.00 h SEČ). Zumu môže výbor „odvolať“ tým, že ho donúti k odstúpeniu. Prezident to však nie je povinný urobiť. Ďalším krokom je hlasovanie o vyslovení nedôvery v parlamente, ktoré sa zrejme uskutoční 22. februára, napísala stanica BBC.

Viceprezident a zároveň predseda ANC Cyril Ramaphosa, ktorý vo vedení strany Zumu v decembri nahradil, následne odišiel za prezidentom, aby ho o výsledkoch rokovaní informoval. Podľa Eye Witness News Zuma na otázku, či odstúpi dobrovoľne, odpovedal, nech strana urobí také kroky, ktoré uzná za vhodné. Z toho vyplýva, že rezignáciu zrejme Zuma neplánuje. Už skôr totiž vyhlásil, že ak ho ANC v prezidentskom kresle nechce, bude ho musieť odvolať.

ANC, ktorá drží v parlamente väčšinu, má niekoľko možností, ako Zumu zbaviť funkcie, a to buď takzvaným impeachmentom alebo formálnym vyslovením nedôvery. Reuters poznamenal, že takisto vedenie strany má právomoc Zumovi nariadiť, aby zložil mandát hlavy štátu. Juhoafrické médiá k tomuto riešeniu ale majú výhrady, keďže podľa nich môže prezident túto výzvu odmietnuť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #juhoafrický prezident #JAR #Juhoafrická republika #Jacob Zuma #ANC #Africký národný kongres