V JAR vyhlásili pre sucho stav prírodnej katastrofy

V Juhoafrickej republike v utorok vyhlásili na celom území stav prírodnej katastrofy. Dôvodom je mimoriadne sucho, ktoré sužuje najmä Kapské Mesto, kde hrozí prerušenie dodávok pitnej vody. Krízové ​​riadenie je teraz v rukách vlády.

13.02.2018 12:59
debata

Úrady rozhodli po „prehodnotení rozsahu a závažnosti súčasného sucha“. To má korene v období výnimočného sucha v rokoch 2015 a 2016, po ktorom sa zásoby vody kvôli trvalo nízkym zrážkovým úhrnom neobnovili. K nedostatku životodarnej tekutiny prispeli globálne klimatické zmeny a masívny rast populácie Kapského Mesta.

Aké zlé to je so suchom v Kapskom meste?

Táto štvormiliónová aglomerácia na juhozápade JAR je obľúbeným cieľom turistov. Od začiatku mesiaca tam však platí limit 50 litrov pre dennú spotrebu vody na osobu. Takzvaný „deň nula“, keď úrady zatvoria kohútiky všetkým „voliteľnými“ odberateľom, sa vďaka úsporným opatreniam miestnych farmárov posunul z 11. mája na 4. júna.

Neistý je však aj vývoj v centrálnej časti JAR a tiež v susednom Lesothe. Agentúra Reuters na začiatku februára informovala, že znepokojujúco nízke hladiny hlásia priehrady v Lesothe, z ktorých čerpajú vodu juhoafrické veľkomesta Johannesburg a Pretoria.

debata chyba
Viac na túto tému: #sucho #Juhoafrická republika #prírodná katastrofa