USA pre nás nie sú nočná mora, tvrdia Rusi. Preteky v zbrojení odmietajú

Na možné posilnenie vojenskej prítomnosti USA v Európe nebude Rusko odpovedať pretekmi v zbrojení, ale uplatní svoje právo korigovať svoje vzťahy s krajinami, na ktorých území k tomu dôjde.

13.02.2018 13:43
Deň víťazstva, rusko, vojenská prehliadka, Foto: ,
Oslavy Dňa víťazstva na moskovskom Červenom námestí.
debata (25)

Uviedol to v utorok pre agentúru RIA Novosti predseda komisie Rady federácie pre ochranu štátnej suverenity Andrej Klimov.

Podľa jeho slov plány USA nepredstavujú pre Rusko „žiadnu nočnú moru, ale všetko to vnímame a vezmeme to do úvahy v našej ďalšej praktickej činnosti“. Zdôraznil, že Rusko má právo korigovať svoje vzťahy s krajinami, z ktorých „územia sa na nás vyvíja tlak a ktoré sa menia na baštu aktívneho odporu voči nám“.

Klimov dodal, že nejde len o rad krajín východnej Európy a Pobaltia, ale aj o iné regióny, napríklad juhovýchodnú Áziu, kde Spojené štáty pod zámienkou hrozby zo strany KĽDR posilňujú svoje jednotky.

Senátor však v rozhovore pre RIA Novosti zdôraznil, že Rusko sa – tak ako doteraz – bude pridržiavať svojej „neútočnej obrannej stratégie“.

Ruská odpoveď

Iný člen Rady federácie, Viktor Ozerov, si tiež myslí, že Rusko nenechá plány USA týkajúce sa Európy bez odpovede. Zdôraznil však súčasne, že ruské ozbrojené sily a zbrojný program sú schopné garantovať suverenitu a bezpečnosť krajiny.

Vyhlásenia oboch senátorov sú reakciou na plány amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý chce mať v Európe silnejšiu armádu ako protiváhu Moskvy. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý Biely dom v pondelok predložil Kongresu.

Viac peňazí na obranu

Dokument navrhuje na rok 2019 pre americké ministerstvo obrany (Pentagón) 686 miliárd dolárov, čo je o 80 miliárd (13 percent) viac než v roku 2017. Podľa analytikov a predstaviteľov ministerstva to odráža snahy Bieleho domu odradiť od možného útoku Rusko a Severnú Kóreu. Z navrhovaného balíka financií má ísť viac než 6,3 miliardy na program European Deterrence Initiative (Európska odradzovacia iniciatíva) – EDI.

Návrh rozpočtu na rok 2019 musí ešte schváliť Kongres, rokovania budú podľa amerických médií minimálne také náročné ako tie, ktoré sprevádzali tohtoročný rozpočet.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Európa #zbrojenie