Pád lietadla pri Moskve údajne zavinila chyba pilotov

Pád lietada An-148 ruských Saratov Airlines, pri ktorom v nedeľu neďaleko Moskvy zahynulo 71 ľudí, podľa všetkého spôsobila chyba pilotov. V utorok to na základe doterajších zistení oznámili vyšetrovatelia havárie.

13.02.2018 13:51 , aktualizované: 17:15
debata (11)

Piloti podľa nich zabudli pred štartom lietadla zapnúť vykurovanie pre odmrazovanie snímačov zaznamenávajúcich rýchlosť lietadla. Piloti síce pôvodne po štarte nechali zapnutého autopilota, neskôr však riadenie lietadla prebrali do svojich rúk, pretože kontrolky im ukazovali nezrozumiteľné dáta. Jeden z indikátorov napríklad podľa vyšetrovateľov havárie ukazoval, že rýchlosť letu je nulová.

Záznamy z 2 čiernych skriniek

Ruskí experti začali v utorok skúmať záznam dvoch čiernych skriniek z lietadla An-148, ktoré sa v nedeľu zrútilo neďaleko Moskvy a v ktorého troskách zahynulo 71 ľudí.

Ukrajina, kde boli vyrobené motory havarovaného stroja, medzitým oznámila, že do Ruska vysiela tím odborníkov, aby pomohli pri vyšetrovaní.

Všetky dáta uložené v čiernych skrinkách sa zachovali a je možné ich dešifrovať, uviedol Interfax s odvolaním sa na oznámenie MAK, ktorý príčiny tragédie vyšetruje. Na mieste pádu lietadla končí zhromažďovanie trosiek, na prepravu do Moskvy sú pripravené pozostatky obetí. Z krátera hlbokého 2,5 metra s pomocou žeriavov zdvihnú motory.

Pomôžu ukrajinskí experti

Pri skúmaní ich stavu budú ruským expertom pomáhať ukrajinskí odborníci, oznámila agentúra Unian. Tím Ukrajincov je na ceste do Moskvy, kde sa spojí s pracovníkmi MAK. Lietadlo An-148 svojho času označovali za príklad ukrajinsko-ruskej priemyselnej spolupráce, po anexii Krymu a vzbure proruských separatistov v Donbase však výrobná kooperácia skončila.

Lietadlo Saratovských aerolínií smerujúce do juhouralského Orska havarovalo šesť minút po štarte z moskovského letiska Domodedovo. Príčiny nešťastia nie sú zatiaľ známe, za najpravdepodob­nejšiu považujú ruské médiá námrazu, poruchu motorov alebo chybu pilota.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #čierne skrinky #pád lietadla #katastrofa