USA vyzvali Rusko, aby dodržiavalo zmluvu o likvidácii zbraní stredného doletu

Americká veľvyslankyňa pri NATO Kay Baileyová-Hutchisonová v utorok povedala, že ak "Rusko nebude zmluvu dodržiavať, bude musieť niesť následky toho, že nijaká zmluva nebude".

13.02.2018 19:23
debata (31)

Spojené štáty vyzvali v utorok Rusko, aby dokázalo, že dodržiava Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) z roku 1987, napísala v utorok agentúra AP.

Rusko trvá na tom, že INF dodržiava, avšak Severoatlantická aliancia sa obáva, že vďaka vývoju systému rakiet s plochou dráhou letu 9M729 odpaľovaných zo zeme bude môcť Moskva bez varovania alebo takmer bez varovania zaútočiť v Európe jadrovými zbraňami.

Americká veľvyslankyňa pri NATO Kay Baileyová-Hutchisonová v utorok povedala, že ak „Rusko nebude zmluvu dodržiavať, bude musieť niesť následky toho, že nijaká zmluva nebude“.

Baileyová-Hutchisonová tiež varovala, že existuje „časový rámec“, po ktorom už Spojené štáty „nebudú môcť Rusku dovoliť, aby disponovalo prostriedkami, o ktorých sme sa dohodli, že ich nikto nebude vlastniť“, bez toho, aby existovala možnosť brániť sa proti nim.

Zmluvu INF podpísali 8. decembra 1987 sovietsky vodca Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Kay Baileyová-Hutchisonová