Biely dom vedel o násilnostiach poradcu Portera, tvrdí šéf FBI Christopher Wray

Úrad amerického prezidenta Donalda Trumpa mal k dispozícii závery z vyšetrovania poradcu Roba Portera dlho pred tým, než muž obviňovaný z domáceho násilia minulý týždeň rezignoval na svoju funkciu. Vyhlásil to riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray, ktorý spochybnil vyjadrenia Bieleho domu, podľa ktorého Trumpov úrad o prehreškoch nevedel.

13.02.2018 21:49
debata (1)

Americké médiá sa o Porterov prípad zaujímajú od minulého týždňa, kedy sa na verejnosť dostali obvinenia od jeho dvoch bývalých manželiek, podľa ktorých sa správal násilne a jednu z nich bil a škrtil.

Podľa Wraya sa FBI preverovaním Portera, ktorý mal na starosti triedenie dokumentácie smerujúce k podpisu Trumpa, zaoberal dlhšiu dobu a prvé predbežné závery dodal úrad do Bieleho domu vlani na jar. Šetrenie potom ukončil v januári a odvtedy mal prezidentov úrad kompletné informácie k dispozícii, povedal v utorok podľa agentúry AP Wray členom senátneho výboru pre spravodajské služby.

Hovorca Bieleho domu naproti tomu krátko po Porterovej rezignácii tvrdil, že Trumpov úrad o jeho činoch nevedel a že vyšetrovanie stále prebieha. Sám prezident potom zdôraznil, že Porter trvá na svojej nevine, a poprial bývalému poradcovia veľa šťastia.

Pre Biely dom predstavuje Porterov prípad problém aj kvôli tomu, že po jeho odchode americké médiá zistila, že on ani niektorí ďalší vysokí úradníci nemajú bezpečnostné previerky požadované pre svoje funkcie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #FBI #kriminalita #Donald Trump #Christopher Wray #Rob Porter