Porošenko telefonicky rokoval s Putinom o páde lietadla a o Donbase

Ukrajinský prezident Petro Porošenko telefonicky kondoloval ruskému vodcovi Vladimirovi Putinovi v súvislosti s víkendovou haváriou dopravného lietadla pri Moskve, pri ktorej prišlo o život 71 ľudí. Oznámil to v stredu v Moskve kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Lietadlo An-148 bolo vyrobené v ukrajinsko-ruskej kooperácii.

14.02.2018 11:34
debata (7)

Podľa Peskova sa rozhovor uskutočnil v pondelok. Porošenko pritom ponúkol pomoc pri vyšetrovaní pádu lietadla, ktorého motory vyrobili na Ukrajine. V utorok oznámili, že do Moskvy v tejto súvislosti z Kyjeva odletela skupina ukrajinských expertov.

Podľa zatiaľ predbežných záverov vyšetrovania tragédiu zrejme zavinila chyba pilotov, ktorí zabudli zapnúť vykurovanie pre odmrazovanie snímačov meracích rýchlosť lietadla. Chybné údaje o rýchlosti potom viedli k pádu stroja.

Obaja prezidenti sa podľa hovorcu aj „detailnejšie“ zaoberali situáciou na východe Ukrajiny a vyslovili sa za ďalšiu výmenu zadržiavaných osôb. Zatiaľ posledná podobná akcia sa uskutočnila koncom minulého roka. Porošenko a Putin tiež zdôraznili nutnosť rešpektovania minských mierových dohôd, povedal Peskov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #pád lietadla #Ukrajina #Donbas #Petro Porošenko