‘Cestovateľ ’ Saakašvili odišiel do Holandska

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorého ukrajinské úrady v pondelok zatkli a vrátili do Poľska, je v Holandsku.

14.02.2018 13:46 , aktualizované: 15:48
debata (9)

Informovala o tom holandská tlačová agentúra ANP. Holandské ministerstvo zahraničia zatiaľ túto správu nepotvrdilo. Saakašvili, ktorý na Ukrajine viedol demonštrácie za zvrhnutie prezidenta Petra Porošenka, má za manželku holandskú občianku.

Protest, ktorý Michail Saakašvili usporiadal proti Petrovi Porošenkovi vlani v decembri.

Podľa ukrajinských médií chce gruzínsky politik v Holandsku pobudnúť s manželkou a dvoma synmi, ktorí v západoeurópskej krajine žijú. Vyhlásil, že potom sa „bude pohybovať po Európe a venovať sa politickej činnosti“. Kam má konkrétne namierené, novinárom nepovedal.

Saakašvili sa na Ukrajine politicky angažoval od roku 2015 a od Porošenka dostal aj ukrajinské občianstvo. Vzťahy medzi oboma politikmi však postupne ochladli a gruzínsky exprezident o ukrajinské občianstvo prišiel. Gruzínske občianstvo mu gruzínske úrady odobrali už skôr. Vo svojej rodnej krajine je Saakašvili obvinený a v jednom prípade už aj odsúdený za zneužívanie právomocí.

Z Ukrajiny ho v pondelok vyhostili, pretože sa do krajiny podľa ukrajinských úradov dostal nezákonne. Saakašviliho vlani v septembri násilím preniesli cez poľsko-ukrajinskú hranicu stovky jeho priaznivcov. Politik tvrdí, že dôvodom terajšej deportácie je jeho kritika Porošenka za tolerovanie korupcie.

Saakašvili opustil Gruzínsko na konci roka 2013, býval spočiatku v USA a potom v Holandsku, odkiaľ pochádza jeho manželka Sandra Roelofsová. V utorok povedal, že nemieni v Poľsku žiadať o politický azyl, ale chce sa vrátiť do Kyjeva.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Holandsko #Gruzínsko #Ukrajina #Michail Saakašvili