Afganské militantné hnutie Taliban navrhuje ukončenie vojny prostredníctvom dialógu

Taliban v stredu avizoval, že chce ukončiť vojnu v Afganistane prostredníctvom dialógu. Hnutie zároveň varovalo, že ochota uzavrieť mier neznamená, že jeho bojovníci sú vyčerpaní, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Talibanu.

14.02.2018 18:21
debata (6)

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že Taliban bude pokračovať v boji bez ohľadu na intenzitu útokov zo strany USA a afganských vládnych síl.

„Uprednostňujeme riešenie afganskej otázky prostredníctvom mierového dialógu,“ píše Taliban. Spojené štáty však musia ukončiť „okupáciu“ Afganistanu a uznať právo Talibanu vytvoriť vládu, ktorá bude „v súlade s presvedčením“ afganského ľudu, uvádza sa vo vyhlásení militantov.

Podľa nich ešte nie je neskoro, aby si Američania uvedomili, že možnosti nadviazať dialóg „nie sú vyčerpané“.

Taliban však zároveň varuje, že jeho ochota zohrávať „konštruktívnu úlohu pri hľadaní mierového riešenia“, by nemala byť pokladaná za prejav slabosti.

Agresívnejšia americká stratégia v Afganistane vrátane zintenzívnenia náletov, ktorú v auguste nastolil americký prezident Donald Trump, donútila Taliban k ústupu v niekoľkých okresných mestách a dvoch provinčných metropolách.

Militanti, ovládajúci rozsiahle územia na vidieku, na novú americkú stratégiu reagovali dvoma útokmi v afganskej metropole Kábul, ktoré si vyžiadali takmer 150 obetí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Taliban #vojna #návrh #dialóg #ukončenie