Streľba na floridskej škole si vyžiadala 17 obetí a 20 zranených

Sedemnásť mŕtvych si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v stredu popoludní na strednej škole v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida.

14.02.2018 21:47 , aktualizované: 15.02.2018 20:12
USA Florida škola streľba Foto: ,
Záchranári nakladajú do sanitky zranenú osobu na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida po stredajšej streľbe, ktorá si vyžiadala 17 mŕtvych.
debata (185)

Devätnásťročného Nikolasa Cruza, dvojnásobnú sirotu s pohnutou minulosťou, vo štvrtok dopoludnia obvinili zo 17 úkladných vrážd počas streľby na floridskej strednej škole v meste Parkland. Obvineniam predchádzalo niekoľkohodinové vypočúvania štátnych a federálnych úradov.

Stredajší masaker je najkrvavejšou streľbou v škole v USA za posledných päť rokov. Pätnásť ľudí, ktorí prežili streľbu so zraneniami, je hospitalizovaných. Z budovy strednej školy Marjory Stonemanovej Douglasovej a jej okolia už telá obetí odniesli.

Mysleli si, že je to požiarne cvičenie

V stredu krátko pred vypuknutím streľby si študenti mysleli, že majú opäť protipožiarne cvičenie. Takéto cvičenie ich niekoľko hodín pred tým donútilo opustiť triedy. Takže keď sa v ten deň popoludní tesne pred skončením vyučovania znovu ozvalo poplašné zariadenie, žiaci opäť zaplnili chodby.

Vtedy podľa slov polície spustil z poloautomatickej zbrane paľbu 19-ročný Cruz, vyzbrojený plynovou maskou, dymovými granátmi a množstvom zásobníkov s nábojmi. Tínedžer zabil 17 ľudí a spôsobil, že z budovy vybehli na ulice stovky vydesených študentov. Išlo o najkrvavejšiu streľbu v škole v dejinách USA od roku 2012, teda od útoku strelca na základnej škole v Newtowne, štát Connecticut.

„Náš obvod prežíva nesmierny smútok a žiaľ,“ uviedol Robert Runcie, hlavný inšpektor školského obvodu v meste Parkland, ktoré sa nachádza približne hodinu jazdy autom na sever od Miami. „Je to pre nás príšerný deň,“ dodal.

Podozrivé príspevky na sociálnych sieťach

Páchateľ streľby zverejňoval veľmi „znepokojujúce“ príspevky na internetových sociálnych sieťach. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenia miestnych predstaviteľov a páchateľových bývalých spolužiakov.

Podľa jedného zo študentov, ktorý utiekol pred smrtiacou streľbou, 19-ročný Nikolas Cruz zverejnil na sieti Instagram fotografiu, na ktorej pózoval so strelnou zbraňou. Podľa neho išlo ináč o plachého mladíka. Iný spolužiak tvrdil, že Cruz na Instagrame zdieľal príspevok o zabíjaní zvierat a že si v záhrade svojho domu nacvičoval streľbu zo vzduchovky.

Úrady uviedli len to, že skúmajú mimoriadne znepokojujúce príspevky, ktoré zadržaný strelec ešte pred útokom zverejnil na internete, avšak neuviedli bližšie podrobnosti.

Pobil sa pre bývalú

Cruz bol zo školy vylúčený minulý školský rok pre bližšie nešpecifikovaný disciplinárny delikt a namiesto toho navštevoval inú školu v rovnakom okrese Broward County.

Podľa svedectiev spolužiakov bol však údajne vylúčený kvôli bitke s novým priateľom svojho bývalého dievčaťa. Niektorí tvrdia, že sa v priebehu posledného roka začal správať čudne.

Podľa informácií miestnych úradov sa Cruz v minulosti nejakú dobu liečil na klinike duševného zdravia, kam však prestal dochádzať pred vyše rokom. Neexistovali však žiadne indície, že by mohol byť nebezpečný pre svoje okolie.

Miestna pobočka spravodajskej televízie Fox News informovala, že niekoľko zranených osôb ošetrili pred školou. Budovu obkľúčila polícia. Tá zároveň medzičasom cez Twitter vyzvala učiteľov a žiakov, aby nevychádzali z budovy.

Nevyrovnaný tínedžer so zlou minulosťou

Žiaci ho opísali ako nevyrovnaného, prchkého tínedžera, ktorého čudné správanie spôsobilo, že sa s ním ostatní prestali kamarátiť.

Cruzova matka Lynda Cruzová zomrela 1. novembra na zápal pľúc, uviedli susedia, priatelia a rodinní príslušníci, na ktorých sa odvolali noviny Sun Sentinel. Cruzová a jej manžel, ktorý zomrel pred niekoľkými rokmi na infarkt myokardu, si Nikolasa a jeho biologického brata Zacharyho adoptovali, keď sa manželia presťahovali z newyorského Long Islandu do floridského okresu Broward.

Chlapcov nechali po smrti matky v starostlivosti rodinnej priateľky, uviedla členka rodiny Barbara Kumbatovichová z Long Islandu.

Nikolas Cruz sa tam necítil šťastný a požiadal o dovolenie presťahovať sa k rodinného priateľovi na severozápade Browardu. Rodina súhlasila a Cruz sa presťahoval okolo Dňa vďakyvzdania. Podľa rodinného právnika Jima Lewisa príbuzní vedeli, že Cruz vlastní poloautomatickú pušku AR-15, ale donútili ho, aby ju zamkol do skrine. Mal však od nej kľúč.

Podľa Lewisových slov je rodina udalosťami zdrvená a tvrdí, že nespozorovala náznaky, že sa niečo také stane. Rodina zároveň spolupracuje s úradmi, dodal právnik.

Medzi zabitými dospelí aj deti

Podľa CNN išlo o jeden z desiatich najhorších prípadov masovej streľby v moderných dejinách USA.

Medzi 17 zabitými sú dospelí aj deti. V miestnych nemocniciach hospitalizovali 16 zranených, z ktorých dvaja zomreli. Minimálne traja zranení sú v kritickom stave a viacerých museli urgentne operovať.

Nemocničné ošetrenie poskytli aj zadržanému páchateľovi, následne ho odviedla polícia. Cruza podľa miestneho šerifa zadržali neďaleko školského areálu, pri zatýkaní nekládol odpor.

Škola zostane po zvyšok týždňa zatvorená

Dvanásť obetí zahynulo priamo vo vnútri školskej budovy. Dve mŕtve telá sa našli pred školou a ďalšie na neďalekej ulici. Zvyšné ďalšie osoby neskôr zomreli na následky zranení.

Škola zostane po zvyšok týždňa zatvorená. Guvernér Floridy Rick Scott nariadil, aby boli až do pondelka štátne zástavy spustené na pol žrde. Florida bude financovať výdavky na pohreb obetí a psychologickú pomoc pre pozostalých.

V Bielom dome zrušili v spojitosti so streľbou každodenný tlačový brífing. Prezident Donald Trump sa okamžite telefonicky spojil s floridským guvernérom Rickom Scottom a ponúkol mu pomoc zo strany federálnych úradov. Prezident tiež na Twitteri vyjadril svoju sústrasť s obeťami.

Vlajky na pol žrde

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok nariadil stiahnuť štátne vlajky na pol žrde. Opatrenie sa týka všetkých štátnych úradov, vrátane Bieleho domu. Vlajky tak majú zostať do pondelka 19. februára.

Trump na svojom twitterovom účte znovu poukázal na to, že nebol venovaný dostatok pozornosti páchateľovi útoku a jeho správaniu v minulosti. Napísal, že vrah, ktorý bol zo školy dokonca vylúčený za zlé a nevyspytateľné správanie, vykazoval mnoho známok duševného ochorenia.

Strelec je členom belošskej extrémistickej organizácie

Vodca belošských extrémistov na Floride potvrdil, že muž podozrivý zo zastrelenia najmenej 17 osôb na škole v Parklande je členom jeho skupiny a že sa zúčastnil aj ich ozbrojeného výcviku. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Vodca skupiny Jordan Jereb povedal, že jeho organizácia by si priala, aby sa Florida stala rýdzo belošským štátom. Verejne sa ale skôr realizuje formou náhodných akcií a vyhýba sa účasti na živote „v modernom svete“.

Jereb povedal, že Nikolasa Cruza, obvineného zo stredajšej streľby, osobne nepoznal. Podozrivý vraj konal z vlastného popudu a za svoj čin je aj sám zodpovedný. Jereb dodal, že Cruz mal problémy s jednou dievčinou, a vyjadril názor, že výber termínu útoku – na svätého Valentína – nebol nijako náhodný.

Trump navštívi miesto činu

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok uviedol, že navštívi mesto Parkland v štáte Florida, kde na strednej škole jej bývalý študent zastrelil v stredu 17 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

Trump v súvislosti s plánovanou cestou nezverejnil jej časový harmonogram. Oznámil len, že sa v Parklande plánuje stretnúť s rodinami obetí a miestnymi predstaviteľmi, aby utešil smútiacich a „pokračoval v koordinácii reakcie“ na federálnej úrovni.

Jeho administratíva bude spolupracovať so štátnymi a miestnymi úradmi, aby „pomohli zabezpečiť naše školy a riešiť zložitú problematiku duševného zdravia,“ spresnil Trump.

Lepšie zabezpečenie škôl bude „najvyššou prioritou“ počas stretnutia s guvernérmi a generálnymi prokurátormi z celých Spojených štátov, ktoré je naplánované na február, uviedol prezident.

V reakcii na masovú vraždu v Parklande Trump povedal, že floridská škola sa stala „dejiskom hrozného násilia, nenávisti a zla.“

Vo štvrtok americký prezident na Twitteri napísal, že podozrivý bol zrejme „psychicky narušený“. K otázke kontroly zbraní sa podľa agentúry AP prezident nevyjadril.

V stredu na floridskej škole v Parklande spustil z poloautomatickej zbrane paľbu 19-ročný Nikolas Cruz, vyzbrojený plynovou maskou, dymovými granátmi a množstvom zásobníkov s nábojmi. Cruza, ktorý zavraždil 17 ľudí, zatkli približne hodinu po streľbe.

Išlo o najkrvavejšiu streľbu v škole v dejinách USA od roku 2012, teda od útoku strelca na základnej škole v Newtowne v štáte Connecticut.
185 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #Florida #streľba #obeť