Netanjahu sa tvári ‘nepriestrelne’

"Všetko sa opäť skončí remízou," reagoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu na najnovší škandál spojený s jeho politickou kariérou v narážke aj na minimálne dvadsať doterajších podobných káuz namierených proti nemu. Tentoraz olej do ohňa podozrení priliala polícia. Navrhla obviniť šéfa kabinetu z korupcie a narušenia dôvery.

15.02.2018 10:00
debata

Stalo sa tak po vyšetrovaní, ktoré trvalo celých štrnásť mesiacov. Jeho hlavnými aktérmi boli Netanjahu a jeho štedrí údajní darcovia – hollywoodsky magnát Arnon Milchan a austrálsky podnikateľ James Packer. Polícia vypočula a získala svedectvá od 80 svedkov, ktorí poskytli 180 svedectiev. Šesť osôb vypočuli v zahraničí.

Bibi, ako premiéra často volajú v jeho vlasti, sa však tvárí „nepriestrelne“ a je rozhodnutý pokračovať v politickej kariére. V televíznom prejave adresovanom Izraelčanom oznámil: „Budem pokračovať vo vedení Izraela zodpovedne a lojálne tak dlho, ako si vy občania Izraela vyberiete, aby som vás viedol.“ Podľa mnohých pozorovateľov to však bude dosť ťažké. Veď tlačové oddelenie polície zverejnilo správu z vyšetrovania, v ktorej figurujú kauzy známe verejnosti už dlhšie ako Zákon Milčena, Rešet-Kešet, Projekt Tata či Desiaty kanál. Podľa TV Channel 10 v prípade novín ide podľa izraelských portálov o majiteľa vydavateľského domu Yediot Ahronot, ktorého médiá mali prikrášľovať aktivitu a výsledky činnosti Netanjahuovaj vlády výmenou za presadzovanie zákona, ktorý by obmedzil konkurenčný denník.

„Poskytovanie rôznych výhod, ako aj údajné uprednostňovanie istého vydavateľa novín výmenou za jemu naklonené spravodajstvo,“ boli podľa policajnej správy protislužbou za dary, ktorých cena počas posledných šiestich rokov dosiahla viac ako 600-tisíc dolárov. Iba cena darovaných luxusných cigár, šampanského a rôznych drahocenností od jediného darcu predstavovala v prepočte viac ako 280-tisíc dolárov. Podľa polície úplatky adresované Netanjahuovi, ako aj členom jeho rodiny ešte viac vzrástli v roku 2009, keď sa adresát rôznych darov stál už druhýkrát izraelským premiérom. Budúci rok by mal prekonať rekord v dĺžke vládnutia, ktorý drží zakladateľ štátu Izrael Ben Gurion.

Na stranu premiéra sa postavili vládne špičky, ktoré sa pokúšajú bagatelizovať policajné vyšetrovanie a jeho výsledky tvrdením, že odporúčanie polície nemá právnu silu. „Je mi ľúto všetkých, ktorí nenávidia premiéra a zúfalo sa ho usilujú zbaviť vládnutia pomocou volieb a vkladajú všetky nádeje do klebiet v médiách,“ citujú izraelské noviny reakciu napríklad ministra pre otázky ekológie Zeeva Elkina a člena vládnej strany Likud.

Pravda je, že po odstúpení Netanjahua volá predovšetkým politická opozícia. Yair Lapid, zakladateľ strany Ješ Atid, však Bibimu pripomína, že „aj keď zákon nenúti premiéra vzdať sa kresla, v právnom štáte by mal odstúpiť človek, ktorý čelí takým ťažkým obvineniam“. „Väčšinu obvinení dokonca premiér ani nevyvracia, a tak tým skôr nemôže pokračovať vo vedení štátu a niesť zodpovednosť za bezpečnosť a blaho ľudu,“ tvrdí opozičný politik.

Podľa televízie Channel 2 je teraz na ťahu prokurátor, ktorý rozhodne, či voči Netanjahuovi vznesie, alebo nevznesie obvinenie. Aj podľa novín Haaretz to však môže trvať veľmi dlho. Dovtedy Netanjahu môže šéfovať kabinetu a vládnuť Izraelu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu