Matka ruského hackera Nikulina údajne požiadala o pomoc Miloša Zemana

Matka Rusa Jevgenija Nikulina, ktorý v pražskej väznici čaká na rozhodnutie o svojom vydaní, požiadala listom prezidenta Miloša Zemana o pomoc pri oslobodení svojho syna. Napísal to ruský denník Izvestija. Pražský hrad podľa jeho informácií prijatie listu potvrdil.

15.02.2018 10:45
debata (8)

Tridsaťročného Rusa zadržala v októbri 2016 v Prahe česká polícia na základe amerického zatykača. USA ho viní z útokov na sociálne siete LinkedIn a Formspring a webové úložiska Dropbox z rokov 2012–2013. O jeho vydanie žiadajú Spojené štáty i Rusko. Prípustnosť extradície do oboch krajín už potvrdili české súdy, konečné slovo bude mať minister spravodlivosti. Nikulin sa možnosti vydania do USA bráni tvrdením, že v zámorí nebude spravodlivo súdený.

List, ktorý má redakcia denníka Izvestia k dispozícii, odoslala do Prahy Ljubov Sokirdonovová minulý týždeň vo štvrtok. Upozorňuje v ňom Zemana na údajne nezákonný postup českej polície a prosí ho o pomoc. V úrade českého prezidenta doručenie listu potvrdili, uvádza ruský denník.

Zviazaný na psychiatrii

"V rozpore so všetkými normami medzinárodného práva syna niekoľko hodín po zadržaní umiestnili do psychiatrickej nemocnice, priviazali mu ruky a nohy k posteli, násilne ho tam zadržiavali, nedovolili mu chodiť na záchod a odopreli mu stravu. Po celý čas mu injekčne podávali psychotropné látky, ktoré potláčajú vôľu, "píše podľa denníka Izvestia Sokirdonovová. České úrady už minulý mesiac popreli správu rovnakého ruského denníka, že Nikulinovi vo väzení okrem iného nedávajú náležitú lekársku starostlivosť.

Týždenník Respekt v pondelok napísal, že Zeman v Nikulinov prospech tento rok dvakrát loboval. V priebehu januára a februára na tému Nikulin dvakrát hovoril s ministrom spravodlivosti Robertom Pelikánom. „Dlhodobo prorusky orientovaný Zeman vyslovil názor, že Nikulina by mali vydať do Ruska,“ napísal Respekt.

Podľa matky je invalid

Nikulinova matka v liste prezidentovi píše, že je invalidný a že vlani pochovala svojho staršieho syna. „Môj (mladší) syn dal prednosť pravde pred sľubovaným prospechom. Má len tridsať rokov. Zaprisahávam vás, aby ste ma tejto poslednej nádeje nezbavil,“ uvádza Sokirdonovová, podľa ktorej bývalá česká vláda vlani na „očividné porušenie ľudských práv“ náležite nereagovala.

Nikulinov advokát Vladimir Makejev ruskému denníku povedal, že informovať Zemana o všetkých detailoch prípadu je krajne dôležité. List vraj môže Nikulinov osud pozitívne ovplyvniť. Denník dodáva, že „aj keď má teraz posledné slovo český minister spravodlivosti, je potrebné prihliadať na to, že historicky sa situácia v Česku vyvinula tak, že hlava štátu má možnosť ovplyvniť rozhodnutia, ktoré sa týkajú ako vnútorné, tak i zahraničnej politiky“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #hacker #Miloš Zeman #Jevgenij Nikulin